Van’a uçmak, Viyana’ya uçmaktan daha pahalı

Van’da uçak seferlerinin yetersizliği ve yüksek bilet fiyatları sorunu katlanarak devam ediyor. Bazı günler 3 bin 500 TL’ye çıkan bilet fiyatları, Avrupa kentlerini bile geride bıraktı.

Fotoğraf: Van Ferit Melen Havalimanı
Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da yıllardır süren uçak sefer sayılarındaki yetersizlik ve aşırı yüksek bilet fiyatları sorunu derinleşerek devam ediyor. Dış hatlarda hiçbir uçak seferinin yapılmadığı Van’da, iç hatlarda da bilet bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Türkiye’de iç hatlardaki en pahalı uçak biletinin satıldığı Van, bazı günlerde Avrupa kentlerini bile geride bırakıyor.

Haberin yazıldığı 26 Haziran tarihinde, Van’dan İstanbul’a en erken 3 Temmuz günü bilet bulunabiliyordu. Bu tarihte, Van’dan İstanbul’a uçmanın bedeli ise 3 bin 388 TL. Oysa aynı tarihte İstanbul ile Paris arası bilet fiyatları 2 bin 216 TL’den başlıyor. Yine 3 Temmuz’da, Van- Antalya bileti 3 bin 265 TL’den, Antalya-Oslo bileti ise 3 bin 235 TL’den satılıyor.

En erken 1 Temmuz’da Van’dan Ankara’ya gitmek isteyen bir yolcunun 3 bin 388 TL ‘ye bilet alması gerekirken, aynı tarihte Ankara’dan Münih’e gitmek isteyen başka bir yolcu 3 bin 10 TL’ye uçabiliyor. Ayrıca, 2 Temmuz’da Van-Adana arası bilet fiyatları 3 bin 391 TL iken Adana- Viyana arası 2 bin 984 TL. Yani Van’a uçmak Viyana’ya uçmaktan daha pahalı. Üstelik kuş uçuşu mesafe göz önünde bulundurulduğunda, Adana ile Van arası 725 kilometre iken, Adana ve Viyana arası 1980 kilometre.

Van’dan direkt uçuşun yapılabildiği illerden biri de İzmir… Ancak, en erken 24 Temmuz’a bilet bulunabiliyor. Bu tarihte Van’dan İzmir’e uçmanın maliyeti ise 3 bin 365 TL. Aynı tarihte İzmir - Londra arası bilet fiyatları ise 1.963 TL’den başlıyor.

AKTARMALI UÇUŞLAR 10 BİN TL’YE KADAR DAYANDI

Bilet fiyatlarındaki artışın, geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında yüzde 100’e yakın olduğu görülüyor. Öte yandan, sefer sayılarındaki yetersizlik nedeniyle uçak bulamayan yolcular ise aktarmalı uçuşlara yöneliyor. Ancak aktarmalı uçuşlardaki bilet fiyatları bazı günlerde 10 bin TL’ye kadar dayanıyor.

Turizmci Murat Beyaz

‘PARİS’E UÇMAK VAN’A UÇMAKTAN DAHA UYGUN OLABİLİR Mİ?’

Turizmci Murat Beyaz, bilet fiyatlarının yüksekliği ve sefer sayılarının yetersizliği ile ilgili defalarca uyarılarda bulunduklarını ve tüm uyarılara rağmen sorunun çözümü içim adım atılmadığını belirtiyor: “Her kış, yaz ayları için uyarılar yaptık. Çünkü bu sorun özellikle yaz aylarında daha da derinleşiyor. Bu duruma bir çözüm üretilmesini istedik. Paris’e uçmak Van’a uçmaktan daha uygun olabilir mi? Parkur uzunluğu göz önünde bulunduruluyor olabilir ama bu farkın olması normal değil. Bu sorunu çözebilecek olanlar, bu ilin idarecileri ve siyasetçileridir. Ancak maalesef yıllardır bu problemi yaşamaya devam ediyoruz.”

‘FİYATA RAZI OLANLAR UÇAK BULAMIYOR’

Van’dan farklı bir şehre gitmek isteyenlerin ya da farklı bir şehirden Van’a gelmek isteyenlerin, aylar öncesinden plan yapmak zorunda kaldığını, acil bir durumla karşılaşanların ise kesinlikle uçak bulamadığını söyleyen Beyaz, “3 bin 500 TL uçak biletine ödemeyi kabul edenler, bu kez uçak bulamıyor. Taziyesi olan, hastası olan, düğünü olan, ticareti olan, acil bir durumu olan insanlar bu fiyatı da ödemeye razı ama uçak yok. Bugün defalarca telefonum çaldı. Van’da bir taziye var ve şehir dışından insanlar gelmek istiyor ama bugün Türkiye’nin hiçbir şehrinden Van’a uçak yok” diyor.

‘BUNUN SEBEBİ, SAHİPSİZ BİR KENT OLMAMIZDIR’

Beyaz, Trabzon Havalimanı ile Van Ferit Melen Havalimanı’nı günlük uçuş sayıları yönünden karşılaştırarak, çifte standart uygulandığına dikkat çekiyor: “Trabzon’da sefer sayıları düşürülemiyorsa, hatta var olan seferlere yenileri ekleniyorsa, bu güçlü bir lobileri olduğu anlamına gelir. Bugün Van’ın nüfusu Trabzon’dan çok daha fazla olduğu halde, sefer sayılarındaki rakamlar ortadadır. Van’da uçak sayımız azalıyorsa, insanlarımız ulaşım sağlayamıyorsa, bunun sebebi sahipsiz bir kent olmamızdır.”

‘FESTİVALİ BİZ BİZE KUTLAYACAĞIZ’

Van’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Van Kültür Yolu Festivali düzenleniyor. Turizmci Beyaz, festivale il dışından katılım sağlamak isteyenlerin de uçak bulamadıkları için gelemeyeceklerine dikkat çekiyor: “Bu nasıl bir çelişkidir? Devletin düzenlediği bu festivale, şehir dışından katılmak isteyen hiçbir kimse uçak bulup gelemez. Kimsenin otobüsle gelmek için 18 saat, 24 saat gibi bir vakti de yok. Festivali biz bize kutlayacağız. Burada yaşanan plansızlık, programsızlık oldukça can sıkıcı bir hale ulaştı.”

‘DIŞ HATLAR DA AKTİF HALE GELMELİDİR’

Dış hatlarda hiçbir uçak seferinin bulunmadığını da hatırlatan Beyaz, “Van, turizm potansiyeli yüksek olan bir şehirdir. Öncelikle iç hatlardaki uçak sayımız artırılmalı ardından dış hatlar da aktif hale gelmelidir. Özellikle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, İran ve Ermenistan ile karşılıklı ulaşım sağlanabilmelidir. Bu durum Van’ın ekonomisi ve kalkınması için de son derece önemlidir” diyor.