Van'da abluka altında kayyım protestosu: Uzatılan el samimi değil

Kayyım protestolarının ikinci gününde DEM Parti tarafından kurulmak istenen 'Adalet Çadırı'na ve yürüyüşe izin verilmedi. Abluka altında yapılan açıklamada kayyım kararının geri çekilmesi istendi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Mardin Büyükşehir Belediyesi, Batman Belediyesi ve Halfeti Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından başlayan protestolar ikinci gününde devam ediyor.

Van'da protestolar kapsamında, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) tarafından 'Demokrasi İçin Direniş Çadırı' kurulması kararlaştırıldı.

Cumhuriyet Caddesi'nde, çadırın kurulması planlanan Kent Meydanı'nda ve buraya doğru gerçekleştirilmek istenen yürüyüşün başlama noktası olan Musa Anter Barış Parkı'nda, sabahın erken saatlerinden itibaren polis ablukası başladı.

Çok sayıda zırhlı aracın ve TOMA'nın konuşlandırıldığı Musa Anter Barış Parkı'na gelenler, önce parkın içine alınmadı. Polis ekipleri, kaldırımın üzerinde bekleyen çoğunluğunu parti yöneticilerinin oluşturduğu olan gruptan kimlik göstermelerini istedi. Yapılan uygulamanın keyfi olduğunu ve kimlik göstermeyeceğini söyleyen partililerle polis arasında kısa süre tartışma yaşandı. Bunun üzerine kimlik kontrolü yapılamadı.

Yürüyüşün başlayacağı Musa Anter Barış Parkı'na, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, alkış ve zılgıtlar eşliğinde geldi.

Buradan Kent Meydanı'na yürümek isteyen grubun etrafı polis tarafından çevrildi. Yürüyüşe izin verilmedi. Bunun üzerine parti yöneticileri ile polis arasında yapılan müzakere sonuçsuz kaldı. Müzakereye katılan DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, yapılan uygulamanın hukuksuz olduğunu ve Anayasal hakkın engellendiğini belirtti. Polis yetkilisi ise dün Batman'da yaşanan olayları gerekçe gösterdi.

ABLUKA ALTINDA AÇIKLAMA: UZATILAN EL SAMİMİ DEĞİL

DEM Parti yöneticileri ile polis tarafından yapılan müzakere sonucunda, yürüyüşe ve çadır kurulmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Bunun üzerine Musa Anter Barış Parkı önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Grup adına basın açıklamasında DEM Parti Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi konuştu. Abluka altında gerçekleştirilen basın açıklamasında Dilekçi, başta iktidar olmak üzere, ülkede yaşayan herkesin Anayasa'ya uymak zorunda olduğunu belirterek "Anayasa askıya alınmıştır. Geçmişte kabul etmediğimiz gibi bundan sonra da kayyumları kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Dilekçi, DEM Parti'ye uzatılan elin ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün de grup toplantısında yapmış olduğu çağrının samimi olmadığını söyledi. Kayyım uygulamalarının, halk iradesini gasp etmeye ve siyasal ortamı yok etmeye yönelik bir anlayış olduğunu belirten Dilekçi, "Siz kayyumları atarken halk bu konuda ne düşünüyor diye sordunuz mu? Bunu Kürt halkı da Türkiye halkları da kabul etmiyor. Gençler, çocuklar, kadınlar kabul etmiyor. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Kayyım, çocukların gençlerin geleceğini çalıyor. Dün belediye kayyım atanacağını sananlar kendini ele veriyor, ganimet gibi görüyor."

Basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçildi. Yaklaşık 10 dakika süren oturma eyleminin ardından, grubun alandan toplu halde ayrılmasına izin verilmedi. Polis barikatları arasından, belli sayıda çıkışlarına izin verilen grup dağıldı. Protesto sona erdi.

 

 

 

 

 

Etiketler van kayyım