Van’da ahırları yıkılan köylüler: Hayvanlarımız telef oldu
Van’da ahırları yıkılan köylüler, askerle aralarında yaşananları anlattı. Bir köylü, “Tavuklarımız, buzağılarımız yıkılan ahırların altında kalıp telef oldu” dedi.
VAN - Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı kırsal mahallesinde özel bir şirketin açmak istediği mermer ocağı için köye gelen askerler ile mahalleliler arasında yaşanan olaya ilişkin köylüler ilk defa konuştu.
Gürpınar ilçe merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan Özyurt Köyü’nde mermer ocağına karşı çıkan köylüler ve askerler arasında yaşanan gerginlik sırasında askerler havaya ateş açmış, dört kişi de gözaltına alınmıştı.
‘AHIRLARI ÇOCUKLARIMIZIN ÜZERİNE YIKACAKLARDI’
Şirket tarafından ahırı yıkılan köylülerden İskan Dilek, hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını belirterek, 2008 yılında da ahırlarının yıkılmak istendiğini ama buna izin vermediklerini söyledi. Şirketin yıllar sonra gelerek yeniden ahırlarını yıktığını kaydeden Dilek, sabah uyandıklarında ahırlarının yerinde sadece toz bulutlarının kalktığını gördüklerini aktardı. Dilek: “Biz yıkıma karşı çıkmak için olay yerine gider gitmez bize saldırdılar. Ahırlarda çocuklarımız, hayvanlarımız, hayvanların yemleri vardı. Hayvanlara yem vermek için gelen çocuklarımızın dahi neredeyse çıkarılmasına izin vermeyeceklerdi. Onlara dedim ‘Bırakın çocuklarımı. Onları içerden çıkarayım. Ahır da sizin olsun, hayvan da…’ Sonra izin verdiler de çocuklarımızı çıkardık” diye anlattı.
‘BİZİ PERİŞAN ETTİLER'
Ahırı yıkılan Ümit Dinçer de yaşananları şöyle aktardı: “Bu köyde yaşayan tüm insanların tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Köyümüze kurulmak istenen maden ocağına daha önceden de köyün yerleşim alanı içinde kaldığı için izin vermedik. Ama bir sabah ansızın gelip ahırlarımızı yıktılar. Benim çocuklarımın tek ekmek kapısı, hayvancılıktır. Biz yetişene kadar ahırlarımızı yıktılar. Tavuklarımız, buzağılarımız yıkılan ahırların altında kalarak telef oldu. Bu ahır 1995 yılında babam tarafından yapıldı. Ahırımı yıktıkları için şu an hayvanlarımı koyacağım bir yerim yok. Bizi perişan ettiler. Biz bu haksızlığa itiraz edince, saldırdılar, dövdüler, hakaret ettiler.”
‘MAĞDURİYETİ GİDERECEĞİZ’
Mermer ocağını işleten SAFBAZ Limited Şirketi yetkilisi Mehmet Fatih Çelik ise mermer ocağının 2004 yılında ruhsatlandırıldığını ve 2007 yılında mermer çıkarıldığını kaydetti. Çelik, kış ayında çekilen iş makinelerinin 2008 yılı bahar aylarında döndüğünde söz konusu bölgeye yirmi ahır daha yapıldığını söyledi. Mermer ocağına tepki gösteren çoğu köylünün hayvancılık bile yapmadığını ve şehirde yaşadığını savunan Çelik, köylülerin mağduriyetinin giderilmesi için birçok teklifte bulunduklarını ancak kabul görmediğini belirtti. Çelik, köylülere yeni ahır yapımı için söz verdiklerini, hatta yıllık samanlarını vermeyi de teklif ettiklerini ama bazı köylülerin ısrarla para talebinde bulunduğunu öne sürdü. Çelik ayrıca köylülerin kendilerine para vermemeleri halinde mermer ocağına izin vermeyeceklerini söylediklerini aktardı.
‘YANLIŞ ANLAŞILIR DİYE HEPSİNİ YIKTIK’
Köylülerle anlaşamadıklarını ve bunun üzerine 3091 sayılı yasa üzerinden hareket ederek ahırların yıkımına başladıklarını belirten Çelik, gerekli yetkili kurumlarla görüştükten sonra bu yıkımı gerçekleştirdiklerini belirtti. 44 ahırdan yirmi tanesini yıktıklarını anlatan Çelik, daha sonra ahırların hepsini yıkmaya karar verdiklerini belirterek şunları söyledi: “Köylüler gelip yıkımı durdurmamızı istediler. Milli Emlak’tan yetkili bir arkadaş yanlış anlaşılır diye hepsini yıkmamızın daha doğru olacağını söyleyince diğer ahırları da yıktık. Bu sırada Van’da yaşayan bir grup geldi. O ana kadar askerler ve köylüler arasında bir gerginlik olmamışken, Van’dan gelen birisi gidip ahırın üzerine oturdu. Bu sırada bir kişi askere vurdu. O esnada dağınık duran askerler komutana da saldırı olunca asker havaya ateş açtı.”
Köylülerin mağduriyetini gidermeye hazır olduklarını ifade eden Çelik, köylülerle herhangi bir sorun yaşamadıklarını ancak Van’dan gelen grupların yönlendirmede bulunarak olumsuz sonuçlara yol açtığını savundu. Çevre konusundaki endişelerin yersiz olduğunu ve "zaten söz konusu bölgenin kurak bir alan olduğunu" söyleyen Çelik, köy ve çevresi için bir ağaçlandırma projesi hazırladıklarını belirtti. Çelik "Orada beş hektarlık çalışma alanımız var. Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın görevlendirdiği yetkililer zaten gelip burada çalışma yapacaklar, köylülerle görüşecekler. Gürültü ölçümleri dâhil her şeye bakanlık karar verecek” diye konuştu.
FAALİYET 17 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞTI
Tartışmalara neden olan mermer ocağı 2003 yılında gerekli ruhsatı aldıktan sonra 2007 yılında mermer çıkarmaya başladı. Ancak köylüler, bölgede ahırlarının bulunduğunu ve mermer ocağına izin vermeyeceklerini belirterek 2008 yılında yeniden çalışmaya başlayan mermer ocağını protesto etti. Mermer ocağı işçileri ve köylüler arasında çıkan arbedede bir köylü yaralandı. Yaşanan olayların ardından DİMER A.Ş. mermer ocağı çalışmasını durdurduğunu açıkladı. Tam 12 yıl boyunca duran çalışmalar, mermer ocağının SAFBAZ A.Ş.’ye devrinin ardından yeniden başladı. (DUVAR)