Van'ın çözümsüz vaadi: Derinleşen ulaşım sorunu
Van’da, her seçim öncesinde çözülmesi vaadedilen konuların başında ‘ulaşım sorunu’ geliyor. Ancak yıllardır çözüme kavuşturulmayan bu sorun, gün geçtikçe daha da derinleşiyor.
VAN- Van’ın son yıllarda derinleşen en önemli problemlerinden biri ulaşım sorunu. Vanlılar kadar, kentteki siyasetçiler de gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alan bu durumun farkında. Nitekim, yerel ve genel tüm seçimler öncesinde siyasetçilerin ilk vaatleri arasında 'ulaşım sorununun çözüme kavuşturulması' geliyor. Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olan her isim muhakkak, raylı sistem önerisinde bulunsa da henüz bir adım atılabilmiş değil.
28 Mart 2004 yerel seçimlerinde, o dönem ‘büyükşehir’ olmayan Van Belediyesi’nin kazananı, AK Parti’nin adayı Burhan Yenigün oldu. Yenigün döneminde Van Belediyesi’ne ait otobüsler kullanım dışı bırakıldı. Bunun yerine ‘özel halk otobüsü’ uygulamasına geçildi. Van’ın ‘büyükşehir’ olmasından sonra, envantere yeniden belediye otobüsleri alındı. Aynı süreçte, midibüs boyutundaki halk otobüsleri de daha az yolcu taşıyabilen minibüslere dönüştürüldü.
2011 yılında yaşanan 7,2 ve 5,6 büyüklüklerindeki Van depremlerinin ardından şehir merkezinde bulunan Van Devlet Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi binaları yıkıldı. Üniversite hastanesi, şehir merkezinden 20 kilometre uzaklıkta bulunan üniversite kampüsü içine taşınırken, Van Devlet Hastanesi yeniden inşa edilmedi ve şehir merkezinden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapıldı.
Aynı süreçte Van Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi (eski SSK hastanesi) ve Edremit ilçesinde bulunan Yüksek İhtisas Hastanesi yıkıldı. Bu üç hastane de Bölge Hastanesi ile birleştirilip aynı kampüs içinde hizmet vermeye başladı. Bu durum hasta ve hasta yakınlarının, şehrin iki ucundaki hastanelere yoğunlaşmasına sebep oldu. Van’ın birçok mahallesinden ve kırsal kesimlerden tek araçla ulaşılması güç olan bu hastanelere gitmek isteyenlerin çoğu minimum iki araç kullanmak zorunda kaldı.