Bakan Varank, ODTÜ anısını anlattı: 'Biz üniversiteleri özgürleştirdik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Öneri yok görüşmelerinde "Üniversiteleri ideolojilerin arka bahçesi olmaktan çıkardık" diyerek üniversitede yaşadığı bir anısını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) öğrenciyken yaşadığı bir anısını anlattı.

Varank'ın "Biz, faşist üniversite anlayışını yıktık. Üniversiteleri ideolojilerin arka bahçesi olmaktan çıkardık, özgürleştirdik. Ben, ODTÜ mezunuyum. En cafcaflı zamanlarında ODTÜ’de okudum. Biz, sizin o üniversite zihniyetiniz alaşağı ettik. Bizim gibi öğrenciler kampüse giremesinler diye dediler ki ‘Kimlik kartında sakalı kabul etmiyoruz’. Bütün arkadaşlarımız sakalını kesti. İşte sizin üniversite zihniyetiniz buydu. Biz bunu yıktık" ifadeleri üzerine CHP sıralarından itirazlar yükseldi.

'ÇARPITIYORSUNUZ'

Bakan Varank, 1999 yılında ODTÜ’den mezun olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: 

"28 Şubat’ın en cafcaflı zamanlarında ODTÜ’de okudum. ODTÜ’ye ilk bininci sıralamada girdim. ODTÜ’de ilk dersimi, siyaset sosyolojisi dersimi kimden aldım biliyor musunuz? CHP için çok önemli olan Ayşe Ayata’dan aldım. İlk derste Ayşe Ayata ne yaptı? Bütün arkadaşlarımızla oturuyoruz, bana 'Sen ayağa kalkabilir misin?' dedi. Hangi okuldan mezun olduğumu sordu. 'İstanbul İmam Hatip' dedim. ‘Şu giydiğin gömleğe ve pantolona bir bak. Bir de başka insanlara bak. Senin gibi burada giyinen başka bir insan var mı?' dedi. Ben de 'Benim gibi onlar da pantolon gömlek giyiyor' dedim. 'Hayır, sen onlardan farklı giyiniyorsun. Biz buna sosyolojide ne diyoruz biliyor musun? Toplum dışı olmak diyoruz' dedi. Bunu bana kim yaptı biliyor musunuz? O sizin çok değer verdiğiniz 1995’te milletvekili adayı yaptığınız Ayşe Ayata yaptı. İşte biz sizin o üniversite anlayışınızı alaşağı ettik. Yeni üniversite zihniyetini inşa ettik."

CHP sıralarından gelen 'Çarpıtıyorsunuz' sözleri üzerine "Utancınızdan bağırıyorsunuz" karşılığını verdi. (HABER MERKEZİ)