Vaysal köyünü toza bulayacak ocağa karşı açılan dava görüldü

Vaysal Köyü Tarım ve Kalkınma Kooperatifi yönetiminin kalker ocağına karşı açtığı davanın ikincisi görüldü. Duruşmaya gelen köylüler, "Yaşam alanlarımıza ve doğaya dokunulmasını istemiyoruz" dedi.

Duruşması sonrası köylülerin avukatı Bülent Kaçar açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Tamer Yavuz

EDİRNE - Vaysal Köyü Tarım ve Kalkınma Kooperatifi yönetiminin kalker ocağına karşı açtığı davanın ikinci duruşması bugün açtığı dava Edirne Bölge İdare Mahkemesi'nde görüldü. Davaya, Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yönetimi, köy halkı ve köylülerin avukatları katıldı. Davada tarafların avukatları dinlenirken mahkeme heyeti, kararını 15 gün sonra açıklamak üzere duruşmayı bitirdi.

'BİLİMSEL OLARAK OLDUĞU GİBİ HUKUKEN DE DAVANIN KAZANILACAĞINA İNANIYORUM'

Dava sonrası kooperatif yönetimi ve köy halkı tarafından basın mensuplarına açıklama yapıldı. Edirne Adliyesi önünde konuşan davanın avukatı Bülent Kaçar, haklı olduklarını, hukuken bilimsel olarak kazandıkları gibi hukuken de bu davayı kazanacaklarına inandıklarını söyledi. Kaçar açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Eğer bu projenin çalışmasına başlanılırsa, bilime saygısızlıkları ortaya koyulmuş olacaktır. Çünkü resmi bir rapor olan bilirkişi raporu ile bu projenin bilime aykırı olduğu ortaya çıkmıştır. Eğer 15 gün içerisinde karar açıklanana kadar bir müdahale olursa gerek Vaysal köylüleri, gerek biz mücadelemize devam edeceğiz. Bu projeyle 3 bin ton taş taşınacak. Her gün 3 bin ton 85 kamyonla taşınacak. Ortaya çıkacak olan tozdan kaynaklı oradaki doğal yaşamın artık devamı söz konusu olamaz.”

‘BU ORMANLAR EDİRNE’NİN AKCİĞERLERİDİR’

Vaysal Köyü Tarım ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz, “Biz orada yaşayan insanlar olarak yaşam alanlarımıza, doğaya, canlılara dokunulmamasını istiyoruz. Vaysal’ın hatta Edirne’nin en güzel ormanları o bölgededir. Orası Edirne’nin akciğerleridir. Orada çıkan su kaynakları da Ergene Havza’sını beslemektedir" dedi. Vaysal köyünde yaşayan ve davaya katılan İlkgül Kutlu ise “Evimizin duvarları çatlıyor ve evimiz sallanıyor. Hayvanlarımızın, insanlarımızın sağlığı için açılmamasını istiyoruz" diye konuştu.