Vedat Milor: Hiç MasterChef izlemedim
KızlarSoruyor’a konuşan Vedat Milor, hiç Masterchef izlemediğini söyledi. Milor, "Jürideki arkadaşların ülkemizde yemek alanındaki ilginin artmasında çok önemli katkıları olmuştur" diye konuştu.
DUVAR - Yemek eleştirmeni Vedat Milor, KızlarSoruyor’a konuştu. TV8 ekranlarında yayınlanan Masterchef yarışması hakkında soruları da yanıtlayan Milor yarışmayı hiç izlemediğini belirterek, "Ama jürideki arkadaşları biliyorum. Somer Bey işini ciddiyetle yapan ve alanına hakim biri. Ülkemizde yemek alanındaki ilginin artmasında hepsinin çok önemli katkıları olmuştur diye düşünüyorum" dedi.
Milor, şöyle konuştu:
"Hiç MasterChef izlemedim. Ama jürideki arkadaşları biliyorum. Somer Bey işini ciddiyetle yapan ve alanına hakim biri. Geçen gelişimde Somer Bey ile bir araya gelmiştik. İşini ciddiyetle yapan ve alanına hakim biri. Ülkemizde yemek alanındaki ilginin artmasında hepsinin çok önemli katkıları olmuştur diye düşünüyorum.
TV'lerdeki ve yazılı basındaki yemekle ilgili program ve yazıların başarısı, biraz da insanların ufkunu genişletip genişletemediğine bağlı. Yani insanlarda malzeme kalitesi bilinci oluşuyor mu, farklı şeyleri denemek için cesaretlendiriyor mu, farklılıklara açık hale geliyorlar mı? Bence bu konularda insanları değiştirdiğimiz ve tutuculuktan uzaklaştırdığımız oranda başarılı oluyoruz. "
'İLK YEMEK ELEŞTİRMENİ ATİLLA DORSAY'DIR'
Türkiye'deki yemek eleştirmenliği hakkında da konuşan Milor, "Tıpkı moda gibi yemek de bir hava atma aracı, bir statü sembolü haline geldi. Özsaygı ve özgüven çerçevesinde, kendi zevklerinize öncelik vermelisiniz. Türkiye'de benden önce de çok değerli restoran eleştirmenleri vardı, ilk başlayanın Atilla Dorsay olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
'SOSYAL MEDYA EVDE YEMEK YAPMAYI KOLAYLAŞTIRDI'
Sosyal medyanın yemek kültürüne olumlu etki ettiğini vurgulayan Milor, "Sosyal medya evde yemek yapmayı kolaylaştırdı, birçok ilginç tarife erişim arttı. İnsanlar yemekten farklı bir keyif almaya başladı, yemekten anlayan bir genç artık cool görülmeye başlandı" diye konuştu.
'YEMEĞİ ÇALMA DEĞİL, KARŞILIKLI DÖLLENME'
“Yoğurdu, baklavayı komşuya kaptırdık. Döneri de Almanlara mı kaptırıyoruz?” diye sorulan Milor, “Bir yemeği ilk hangi milletin yaptığı tarih bilimi açısından önem arz edebilir ama bence daha da önemli bir şey var. O da hangi yemeğin daha iyi olduğu ya da farklılıkların aynı anda var olması. Alman döneri deyince bu çalma manasına gelmiyor. Aksine etki alanının genişlediğini gösteriyor. Bu yüzden ‘yemeği çalma’ değil, benzer ürünleri kullanarak aynı sonuçlara varan, birbirlerini zenginleştiren mutfaklar olarak görebiliriz, karşılıklı döllenme diyorum ben buna!" dedi. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)