Vegan öğrenciler: Tüm canlılar kurtarılmadan yıkımın başlaması kabul edilemez

Üniversiteli Vegan Öğrenci Platformu, hasarlı binaların içinde hayvanlar varken yıkılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, hayvanlar için arama kurtarma ekiplerinin sağlanmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Üniversiteli Vegan Öğrenci Platformu, Maraş merkezli meydana gelen ve binlerce binanın yıkımına neden olan depremlerin ardından enkazlarda bulunan hayvanlar için de kurtarma çalışması yapılması talebiyle basın açıklaması düzenledi.

İzmir'de, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde bir araya gelen platform üyeleri, "Rant uğruna hayvanlar ölüyor", "Enkaz altındaki hayvanlar kurtarılsın" ve "Türcülüğünüz can alıyor" yazılı dövizler taşıyarak "Yıkımı durdur hayvanları kurtar" ve "Türcü sistemi yıkacağız" sloganları attı.

Platform adına açıklama yapan Melodi Zengin, yaşanan depremlerde ihmaller sonucu binlerce insanla birlikte binlerce hayvanın da yaşamını yitirdiğini söyledi.

'ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAYAN YETKİLİLER HALKA HAKARETLER SAVURDU'

Çok sayıda hayvanın da enkaz altında kaldığını ve ailesini, evini kaybettiğini dile getiren Zengin, Orman ve Tarım Bakanı Vahit Kirişçi'nin "Yaralı olan hayvanlarımız için Et ve Süt Kurumu tarafından gerekli kesimler yapılmaya başlanmıştır" şeklindeki açıklamasına dikkat çekti.

"Deprem için tüm seferberlik insanlara yönetilmişken hayvan hakları savunucusu gönüllülerin haftalardır enkazların içine girip hayvan kurtarmaya çalıştığını" söyleyen Zengin, şöyle devam etti:

"Kurtarılan hayvanların tedavileri üstlenilmiş, bir kısmı ise deprem bölgesi dışındaki illere nakledilmiştir. Tüm bu çalışmalar yetkililerin hiçbir desteği olmadan sağlanmıştır. Öyle ki, insanlara da yardımı geciktiren, çadır ulaştıramayan yetkililer insanların ve hayvanların tekrar hasarlı binalara gitmesine ve artçı depremler sonucu tekrar enkaz altında kalmalarına sebep olmuştur. Bu süreçte elini taşın altına koymayan yetkililer, halk bu durumu eleştirince de televizyonlara çıkıp onları bu koltuğa oturtan halka hakaretler savurmuştur."

'İKTİDAR CİNAYET İŞLEMEKTEDİR'

Deprem sürecini yönetemeyen, önlem almayan yetkililerin şimdi de rant çalışmalarını hızlandırmak için hayvan ve insanları kurtarmak için seferber edilmesi gereken kepçeleri, içinde onlarca canlı hayvan bulunan binaları yıkmak için kullandığını belirten Zengin, Diyarbakır'da bulunan Galeria Sitesi'ndeki hasarlı binanın içinde hayvanlar bulunurken yıkılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

"Hayvanları kurtarmak için gönüllüler olarak tüm sorumluluğu aldığımızı, sadece asansörlü araca ihtiyacımız olduğunu, hasarlı binadaki hayvanları kurtaracağımızı beyan etmemize rağmen tarafımıza araç sağlanmamış ve Galeria Sitesi'ndeki binanın yıkımına başlanmıştır" diyen Zengin, şunları söyledi:

"Diyarbakır Galeria Sitesi'ndeki yıkım sadece bildiğimiz bir yıkımdır. İktidar deprem bölgesinin her alanında henüz içinde canlı insanlar, canlı hayvanlar olan binaları rant hırsı yüzünden yıkmakta, enkazlara kepçelerle girmekte, cinayet işlemektedir. Nasıl ki insan türüne ait bireyler apartmanlarda mahsur durumdayken yıkım yapılamazsa bu durum hayvanlar için de geçerli olmalıdır. Aksi cinayet olacaktır. Diyarbakır Galeria Sitesi'ndeki ve hasarlı tüm binalardaki canlılar kurtarılmadan yıkım çalışmalarının başlamasını ve bu canlıların üzerine apartmanların yıkılmasını asla kabul etmiyoruz. İçerdeki tüm canlılar tahliye edilmeden yıkım çalışmalarının başlamamasını ve mahsur kalan canlıların kurtarılmasını talep ediyoruz. Hayvanlar için sorumlular tarafından nitelikli arama, kurtarma ekiplerinin sağlanmasını, gönüllülere gereken araçların sağlanmasını talep ediyoruz." (DUVAR)