Veli-Der: Tarikat yurtları kapatılsın

Veli-Der, Enes Kara'nın intiharına dikkat çekerek, tarikat yurtlarının kapatılmasını ve kamulaştırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Veli-Der İzmir 2 Nolu Şube üyeleri, Enes Kara'nın intiharının ardından tarikat yurtlarının kapatılması talebiyle basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka Çarşı girişinde düzenlenen açıklamada, "Tarikat yurtları kapatılsın kamulaştırılsın" yazılı pankart taşındı. Dernek adına yapılan açıklamada, aralıkta Antalya’da ALİM DER’e bağlı bir kaçak yurtta, Mehmet Sami Tuğrul isimli gencin katledilmesinden 1 ay sonra, bu kez Elazığ’da Nur Cemaati’nin Meeret koluna bağlı kaçak öğrenci yurdunda kalmak zorunda bırakılan Enis Kara'nın baskılar nedeniyle intihar ettiği belirtildi.

Kara'nın tarikatların iç yüzünü ve maruz kaldığı baskıları ifşa eden bir video yayımladıktan sonra yaşamına son verdiği belirtilen açıklamada, "Enes’in anlattıkları, cemaatlerin/tarikatların gerçek yüzünü ortaya koymaktadır. İstenen; kayıtsız şartsız tam itaat, tamamen teslim alınmış bir iradedir. Enes’in intiharı işte bu duruma karşı çıkıştır, bir itirazdır, bir çığlıktır aslında" denildi.

'TARİKAT YURTLARI KAMULAŞTIRILMALI'

Yetkililere defalarca seslendiklerini vurgulayan dernek üyeleri, açıklamalarında son olarak şu ifadelere yer verdi;

"Daha önce buradan yetkililere defalarca seslendik, tekrar sesleniyoruz, sesimizi duyuruncaya kadar bıkmadan usanmadan seslenmeye devam edeceğiz. 1925 yılından beri yürürlükte olan 677 sayılı Tekke ve Zaviye Yasasına göre; bugün açıkça faaliyet gösteren tarikat ve cemaatler illegaldir ve derhal gereği yapılmalıdır. Tarikat ve cemaat faaliyeti yürütenler yargılanmalıdır. Aksi takdirde bu yaşananlardan ve yaşanacak olanlardan sizler de sorumlu olacaksınız Tarikatların/cemaatlerin mal varlıkları ve yurtları kamulaştırılmalı; yurtlarda sağlıklı, nitelikli, ücretsiz barınma hizmeti verilmelidir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, dindar ve kindar nesil yetiştirme projesinden vazgeçilmeli, Eğitim laik ve bilimsel, kamucu niteliğe dönüştürülmelidir." (DUVAR)