Venezuela, devlet başkanı seçimi için sandık başında: ABD'den açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, seçimin sonucu hakkında peşin hüküm vermeyeceklerini söyleyerek, "Venezuela halkı kendi iradelerini yansıtan, manipülasyondan azade bir seçimi hak ediyor" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Venezuela'da seçmenler, 2025-2031 döneminde görev yapacak yeni devlet başkanlarını belirlemek üzere oy kullanmaya başladı. Venezuela'da 21 milyonu aşkın kayıtlı seçmen 15 bin 767 merkezde yerel saatle 06.00'da (TSİ 13.00) açılan sandıklarda oy kullanıyor. Adayların isimlerinin yer aldığı makinelerde tercihlerini yapan seçmenler, tercihlerinin çıktısını makineden alıp sandığa atacak. Ülkede oy verme işlemi yerel saatle 18.00'e (Türkiye saatiyle 01.00) kadar sürecek.

MADURO'NUN EN BÜYÜK RAKİBİ EDMUNDO GONZALEZ

AA'nın aktardığına göre, 10 adayın katılacağı devlet başkanı seçiminde yarış, Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez arasında geçecek.

Diğer adaylar ise Benjamin Rausseo, Antonio Ecarri, Daniel Ceballos, Luis Eduardo Martinez, Jose Brito, Claudio Fermin, Javier Bertucci ve Enrique Martinez. Ülke genelinde seçimlerin güvenliğini sağlamak için 380 binden fazla asker ve polis görevlendirildi.

BLINKEN: PEŞİN HÜKÜM VERMEYECEĞİZ

Venezuelalı seçmenler yeni devlet başkanlarını belirlemek üzere sandık başına giderken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Seçim sonuçları konusunda 'peşin hüküm vermeyeceklerini' söyleyen Blinken, tüm taraflara demokratik sürece saygı duyma çağrısında bulundu. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin ve uluslararası toplumun seçimi yakından izleyeceğini söyleyerek, "ABD, sonuç konusunda peşin hükümde bulunmayacak. Seçimi Venezuelalılar yapacak ancak Venezuela halkı gerçekten kendi iradelerini yansıtan, manipülasyondan azade bir seçimi hak ediyor" dedi.

Washington yönetimi, geçen ekim ayında, Devlet Başkanı Nikolas Maduro ve muhalefet partileri arasında yapılan anlaşmanın sonrasında Venezuela'nın petrol sektörüne yönelik yaptırımlarını hafifletmişti. Ancak, daha sonra 'katılımcı demokratik bir seçimi tehdit eden' eylemlere atıfta bulunan ABD yönetimi, Venezuela'ya yeniden yaptırım uygulamaya karar vermişti. Blinken, bugün yaptığı açıklamada, Maduro'nun anlaşmada ifade ettiği taahhütlerin çoğunu yerine getirmediğini belirtti. Seçim öncesi 'çok büyük bir heves' olduğuna dikkat çeken Bakan Blinken, "Tüm tarafları taahhütlerini yerine getirmeye ve demokratik sürece saygı duymaya çağırıyoruz" dedi. 

10 YIL SONRA TÜM PARTİLER SEÇİM YARIŞINDA

Devlet başkanı adaylarından Gonzalez'in seçimi kazanması halinde, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisinin (PSUV) 25 yıllık yönetimi son bulacak. Maduro ise devlet başkanı seçimini kazanırsa üçüncü kez bu görevi yürütecek. Venezuela'da 10 yıl sonra ilk kez tüm muhalefet partileri seçimi boykot etmeme kararı aldı.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülke, seçimlere gözlemci gönderdi. Seçimlerden zaferle çıkan aday, 10 Ocak 2025'te ülkenin yeni devlet başkanı olarak yemin edecek.​​​​​​​

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)