Venezuela sandık başına gidiyor: Eski liderlere ülkeye giriş izni verilmedi

Venezuela'da 28 Temmuz'da yapılacak devlet başkanlığı seçimini izlemek için ülkeye gelmek isteyen Panama, İspanya ve Meksika'nın eski başbakan ve devlet başkanlarına izin verilmedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela'da halk, 28 Temmuz Pazar günü 6 yıl sonra yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidecek. Seçimleri kazanacak adayın tek turda belli olacağı Venezuela'da, 21 milyonu aşkın seçmen, yeni devlet başkanını belirlemek için oy kullanacak.

AA'nın aktardığına göre, 10 adayın katılacağı devlet başkanlığı seçimi, Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez arasında geçecek. Adaylardan Gonzalez'in seçimi kazanması durumunda, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) 25 yıllık yönetimi son bulacak. Maduro ise devlet başkanlığı seçimini kazanırsa göreve üçüncü kez seçilmeye hak kazanacak. Güney Amerika ülkesi Venezuela'da 10 yıl sonra ilk kez tüm muhalefet partileri seçimi boykot etmeme kararı aldı.

ANKETLER NE DİYOR?

Ülkenin en büyük medyası Telesur'un haberine göre, Uluslararası Danışmanlık Hizmetleri'nin yayımladığı anketlerde, Maduro, ortalama yüzde 71 ile önde görünürken, Gonzalez yüzde 23,9 ile ikinci sırada. Muhalefete yakın medyanın yayımladığı anketlerde ise Gonzalez, ortalama yüzde 60 ile en yakıp rakiplerine büyük fark atıyor.

ADAYLAR NE VAAT EDİYOR?

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, kazandığı takdirde 6 yıllık görev süresinde ihracata yönelik ekonomik dönüşüm, komşu ülke Guyana ile yaşanan ihtilaflı Esequibo bölgesindeki Venezuela'nın haklarının korunması, sosyal programların devam ettirilmesi, konut yardımı ve istihdamın arttırılması için yeni paketlerin açıklanacağını söyledi.

61 yaşındaki Nikolas Maduro, seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmalarda, ülke ekonomisinin güçlendirilmesi, enflasyonla mücadele, Amazon Ormanları'nın ve diğer doğal rezervlerinin de korunması için adımlar atacaklarını söyledi.

Muhalefet koalisyonu adayı, eski Arjantin ve Cezayir büyükelçisi emekli diplomat Gonzalez ise seçimleri kazandıktan sonra ülkedeki kurumların güçlendirileceğini, ekonominin yeniden canlandırılması için teşvik paketleri açıklayacaklarını duyurdu. Siyasi yasaklı olduğu için devlet başkanı adayı olamayan eski milletvekili Maria Corina Machado, mitinglerde 74 yaşındaki Gonzalez'e büyük destek verdi ve halktan oy istedi.

ESKİ LİDERLERİ TAŞIYAN PANAMA UÇAĞI HAREKET EDEMEDİ

Öte yandan, Venezuela'da seçmenler yarın yapılacak seçimlere hazırlanırken, seçimi takip etmek isteyen beş eski devlet ve hükümet başkanının bulunduğu Panama uçağının Venezuela'ya gelmesine müsaade edilmedi. Ulusal basında çıkan haberlere göre, muhalefetin daveti üzerine beş eski lider seçimleri takip etmek üzere Venezuela'ya gelmek istedi. Yetkililerin eski devlet ve hükümet başkanlarının içinde olduğu Panama uçağının Venezuela'ya gelmesine izin vermemesi üzerine uçak hareket etmedi.

Panama Dışişleri Bakanı Javier Martínez-Acha, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, uçağın kalkışına engel olunması nedeniyle Panama'daki Venezuela diplomatik misyonu temsilcisinin bakanlığa çağrıldığını söyledi. Acha, daha sonra Panama televizyonuna yaptığı açıklamada ise eski devlet başkanlarının uçaktan indiğini ve Venezuela Ulaştırma Bakanı Ramon Celestino Velasquez'in uçağın yeniden Venezuela'ya hareket etmesinde hiçbir engel bulunmadığını kendisiyle paylaştığını belirtti.

UÇAKTA KİMLER VARDI?

Panama Dışişleri Bakanlığı da duyurusunda, iki ülke arasındaki uçuşlarda herhangi bir sıkıntının yaşanmadığı ve olayın dikkatli bir şekilde analiz edildiği bilgisi paylaşıldı.

Uçakta bulunan kişilerin Panama'nın eski devlet başkanı Mireya Moscoso, İspanya'nın eski başbakanları Jose Maria Aznar ve Mariano Rajoy, Meksika'nın eski devlet başkanlarından Felipe Calderon ve Vicente Fox olduğu haberlere yansıdı. Venezuela basınında çıkan haberde ise Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) haftalar önce seçimde gözlemci olarak yer alacak yetkililere davetiyeyi gönderdiği ve muhalefet tarafından davet edilen eski devlet başkanlarının ise listede bulunmadığı bildirildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)