Venezuela'da muhalefetin başkan adayı Gonzalez hakkında tutuklama kararı

Venezuela'daki seçimde Devlet Başkanı Maduro'nun en yakın rakibi olan Eduardo Gonzalez hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Muhalefet lideri Machado ve başkan adayı Gonzalez. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Venezuela'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin resmi sonuçlarını kabul etmeyerek seçimi kazandığını savunan muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Venezuela Başsavcılığı, dün bir açıklama yaparak, Gonzalez'e 'komplo' da dahil olmak üzere bir dizi suçlama yöneltti. Ülkede yapılan seçimin açıklanan resmi sonuçlarına göre, Devlet Başkanı Nicolas Maduro, üçüncü kez başkan seçilmişti. Ancak, muhalefet bu sonuçlara itiraz ediyor. 

Reuters'ın aktardığına göre, Maduro, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, "Bu adam, kanunları, hiçbir şeyi tanımadığını söyleyecek cürete sahip. Bu nedir? Kabul edilemezdir... Vatandaşlar kanunların işlemesi ve yetkililerin işlerini yapması gerektiğini kabul ediyor" diye konuştu. 28 Temmuz'da yapılan seçimlerin arasından aralarında Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının da olduğu ülke, kurum ve isimler, seçimin şeffaf olmadığını dile getirmiş, seçim tutanaklarının paylaşılması talebinde bulunmuştu. 

'TÜM HAKİKAT KAVRAMINI YİTİRMİŞ DURUMDALAR'

Gonzalez hakkında çıkarılan tutuklama kararının ardından açıklama yapan bir sözcüsü, kararın kendilerine tebliğ edilmesini beklediklerini söyledi fakat başka yorumda bulunmadı. Muhalefet lideri Maria Corina Machado ise sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm hakikat kavramını yitirmiş durumdalar. Seçilmiş devlet başkanını tehdit etmek sadece daha fazla birlik ve beraberliği beraberinde getirecek, Venezuelalıların ve dünyanın Gonzalez'e desteğini artıracaktır" diye yazdı. 

Muhalefet, seçim tutanaklarının yüzde 80'den fazlasına tekabül ettiğini ifade ettiği kısmını internet sitesinden kamuoyu ile paylaşmıştı. Seçim kurulu ise seçim gecesi düzenlendiğini ileri sürdüğü bir siber saldırı sebebiyle tüm tutanakların yayınlanamadığını öne sürüyor. Muhalefet ise Gonzalez hakkındaki tutuklama kararını Maduro hükümetinin muhalefete karşı 'en son salvosu' olarak görüyor. Seçimlerin ardından başlayan eylemlerde, bugüne kadar en az 27 kişi öldü, 2 bin 400'ü aşkın kişi gözaltına alındı. 

'GONZALEZ, YASA GEREĞİ HAPSE ATILAMAZ'

Gonzalez hakkındaki tutuklama kararı, savcı Luis Ernesto Duenez'in talebi üzerine çıkarıldı. Gonzalez'e bu kapsamda, kamu belgelerinde tahrifat, kanuna karşı gelinmesine azmettirme ve komplo da dahil olmak üzere bir dizi suçlama yöneltildi. Öte yandan, 75 yaşındaki Gonzalez hakkında çıkarılan tutuklama kararını değerlendiren hukukçular, Venezuela yasalarının 70 yaşın üzerindeki kişilerin hapis cezalarının cezaevinde infaz edilmesine izin vermediğine dikkat çekerek ev hapsi gerektirdiğine işaret etti. 

(REUTERS)