Vergi ödeyip ödememeyi Twitter'a soran Elon Musk'a tepki: Mizansen

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 'milyarderler vergisi' kapsamında gelir vergisi ödeyip ödememeyi Twitter'da anket açarak takipçilerine sorunca Demokrat Senatör Ron Wyden'ın tepkisini çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Demokratların önerdiği 'milyarderler vergisi'ne ilişkin tartışmada gözler, dünyanın en zengin insanı olan ve hisse senetleri dışında bir geliri olmadığı için neredeyse hiç vergi ödemeyen Elon Musk'a çevrildi. Önerilen planda milyarderlerin gerçekleşmemiş kazançları, yani henüz satışı yapılmayan hisselerden kağıt üzerinde elde edilen kârları üzerinden de vergilendirilmesi öngörülürken, Musk bu çerçevede Tesla hisselerinin yüzde 10'unu satıp satmamayı Twitter takipçilerine sordu. Milyarderler vergisinin mimarı olan Senatör Ron Wyden ise Musk'a tepki gösterdi.

'GELİR VERGİSİ ÖDEMESİNİN ZAMANI GELDİ'

Wyden, Musk'ın Twitter'da açtığı anketi bir 'mizansen' olarak niteleyip, "Dünyanın en zengin adamının vergi ödeyip ödemeyeceği sorusunun yanıtı, hiçbir şekilde bir Twitter anketine bağlı olmamalı" dedi. Senato Finans Komitesi'nin de başkanı olan Wyden, "Milyarderlerin gelir vergisi ödemesinin zamanı geldi" diye konuştu.

Senatör Wyden'ın önerdiği planda, hisse fiyatlarının yükseldiği ama milyarderlerin bu hisselerini satmayıp kağıt üzerinde kazanç elde ettiği durumda da vergi ödemeleri öngörülüyor. Bu vergiyi savunanlar, söz konusu girişimin yaklaşık 700 kişiyi etkileyeceğini ve bu yolla elde edilecek parayla, Başkan Joe Biden'ın sağlık, iklim ve toplumsal sorunlar için planladığı 1.75 trilyon dolarlık kamu harcaması paketinin finanse edileceğini söylüyor.

ANKET SONUCUNA GÖRE KARAR VERECEK

Planı ilk açıklandığında da eleştiren Elon Musk ise Wyden'ın tepkisini çeken paylaşımında, "Son dönemde gerçekleşmemiş kazancın vergiden kaçınmak olduğu yönünde çok şey söyleniyor, dolayısıyla Tesla hisselerimin yüzde 10'unu satmayı öneriyorum. Bunu destekliyor musunuz?" diyerek bir anket açtı.

Musk, anketten çıkacak sonuç doğrultusunda hareket edeceğini, dolayısıyla hisselerini satabileceğini açıklarken, "Ben hiçbir yerden nakit maaş veya ikramiye almıyorum. Sadece hisselerim var. Dolayısıyla benim şahsen vergi ödememin tek yolu hisse satmak" ifadelerini kullandı. TSİ 23.00'da sonlanacak olan ankete şu an için 3 milyonu aşkın kişi oy verdi. (DIŞ HABERLER)