Vergi paketi Meclis'e geliyor: Cezalar 43 kat artabilir

Bakkala ekmek, sakız almaya giden çocuk eve 5 bin lira fiş cezasıyla dönebilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi beklenen vergi paketindeki artırımlı ceza maddeleri nedeniyle hem işletmeler hem de tüketici ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilir. Teklife göre bakkala ekmek veya sakız almaya giden ama fişini almayan bir çocuğa 5 bin lira ceza kesilebilir.

Erdoğan Süzer'in haberine göre, Vergi kayıp ve kaçağını caydırıcı cezalarla önlemeyi hedefleyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi cezalarında 43 katı aşan tutarlarda artışlar yapılmasını hedefliyor.

'ÇOCUĞUNUZ EVE 5 BİN TL'LİK MAKBUZLA DÖNEBİLİR'

Cezaların uygulanması halinde alışveriş sonrasında fiş vermeyen işletmelerin ilk ihlalde 10 bin TL, daha sonraki ihlallerinde ise 65 bin liraya kadar para cezası ödemek zorunda kalabilecek. Alışverişlerden sonra fişini almayan tüketicilere, alışverişin tutarına bakılmaksızın 5 bin lira ceza kesilebilecek. Mevcut yasalarda bu ceza halen 680 TL olarak uygulanıyor. Maliye’nin ceza kesmeye yetkili personelinin yanı sıra gerekirse bu amaçla görevlendirilecek kişiler de ceza kesebilecek. Ceza maddelerinin orantısız ve aşırı yüksek olduğuna dikkat çeken Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yetkilileri, ceza ile fiş tutarı arasındaki orantısızlığa şu örneği verdi:

“Çocuğunuzu ekmek alması için bakkala gönderdiniz. Çocuk ekmeği alıp bakkaldan çıkarken görevliler fişini sordu. Çocuk da fişi almadığını söyledi. Uygulanacak ceza tam 5 bin lira. Yani ekmeğe diyen çocuğunuz eve 5 bin liralık ceza makbuzuyla dönebilir.”

 

PATRON CEZAYI MUHASEBECİYE YIKIYOR

TÜRMOB vergi paketine ilişkin hazırladığı değerlendirme raporunda, artan cezaların mükellefleri değil asıl muhasebeci ve mali müşavirleri vuracağını bildirdi. Raporda, “Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tamamına yakını, ihlali yapan mükelleflere kesilmesine rağmen maalesef uygulamada bu cezaların büyük çoğunluğu meslek mensuplarına ödetilmektedir. Cezaların bu denli yükseltilmesi meslek mensuplarının psikolojik ve ekonomik olarak işlerini yapamaz hale gelmelerine yol açmaktadır” denildi. 

(EKONOMİ SERVİSİ)