Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong hayatını kaybetti

Vietnam'da Komünist Parti Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, bir süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle 80 yaşında hayatını kaybetti. Trong için devlet cenazesi düzenlenecek.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Asya ülkesi Vietnam'da Komünist Parti (VKP) Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong, aylardır süren sağlık sorunları nedeniyle 80 yaşında yaşamını yitirdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, uzun süredir sağlık sorunları olan ve dün hayatını kaybeden Trong için devlet cenazesi düzenlenecek. Sovyetler Birliği'nde eğitim gören Nguyen Phu Trong, görev süresince hem Çin ile geleneksel ilişkilerini sürdürdü hem de Amerika Birleşik Devletleri ile ilişkilerini stratejik bir ortaklığa yükseltti. Yolsuzluğu tehdit olarak gören Trong, ülkesinde geniş kapsamlı yolsuzluk karşıtı kampanya başlatmıştı.

HO Çİ MİNH'TEN SONRA İLK OLMUŞTU

Vietnam'da 2018'de geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Tran Dai Quang'ın yerine iktidardaki VKP Sekreteri Nguyen Phu Trong seçilmişti.

​​​​​​​Trong, meclisten onay alarak ülkenin kurucu lideri Ho Çi Minh'ten bu yana ülkede hem parti genel sekreterliği hem de devlet başkanlığını aynı anda üstlenen ilk lider olmuştu.

Devlet Başkanı To Lam'in, Trong'un sağlık sorunları yaşaması nedeniyle geçici olarak sorumluluğu üstlendiği sabah açıklanmıştı. Güneydoğu Asya ülkesinde, Ulusal Meclis'in, 22 Mayıs'ta Kamu Güvenliği Bakanı Lam'ı yeni Devlet Başkanı olarak seçtiği bildirilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)