VİDEO

Vijay Prashad ile Washington Kurşunları: Emperyalizmin günümüzdeki çehresi

Hindistanlı Marksist tarihçi ve yazar Vijay Prashad, son kitabı Washington Kurşunları'nı, emperyalizm ve anti-emperyalizm kavramlarının günümüzdeki yerini anlattı.

DUVAR - ‘Emperyalizm’ kavramı farklı kalıpların içinde karşımıza çıkıyor. Kimileri, Sovyetler Birliği’nin yıkılışıyla birlikte bu kavramı çoktan rafa kaldırmış durumda. Anti-emperyalizmi ‘eski bir hikaye’ olarak görenler olsa da dünya uzun bir süredir ABD’nin sahip olduğu egemenliği koruma girişimlerine ve bununla yakından ilişkili savaşlara tanıklık ediyor.

‘Değerlerin’ anlamsızlaştığı ve ‘statükonun’ sarsıldığı günlerde Hindistanlı Marksist tarihçi ve yazar Vijay Prashad, ABD’nin müdahalelerini ‘Washington Kurşunları’ kitabında tartışıyor. Yordam Kitap’tan son çıkan eserinde Prashad, geçtiğimiz yüzyıldan günümüze pek çok deneyim üzerinden giderek ABD emperyalizminin anatomisini çıkarıyor.

Prashad ile hem kitabını hem de çağımızın emperyalizmini konuştuk. Emperyalizmin sınırını nasıl çizmeliyiz? ABD’nin Soğuk Savaş’ta inşa ettiği ‘özgür dünya’ algısı Sovyetler Birliği’nin dağılmış olmasına karşın nasıl hâlâ bir savaş nedeni olabiliyor? Bu illüzyonun başarısı nereden geliyor? Anti-emperyalist alternatifler için yüzü nereye dönmek gerek? Tek bir emperyalist gücün hakimiyetinden mi söz ediyoruz; yoksa başka ülkeler de aynı kümede değerlendirilebilir mi? Tüm bu soruları ve daha fazlasını Prashad ile değerlendirdik.