Virüsün ABD'ye özgü yedi varyantı keşfedildi

ABD'de yapılan bir araştırmada, korona virüsünün ülkenin farklı yerlerinde birbirinden bağımsız olarak aynı mutasyonu geçirdiği tespit edildi. Bu şekilde ortaya çıkan yedi varyant saptandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel salgına yol açan korona virüsünün ABD'nin farklı eyaletlerinde birbirinden bağımsız olarak benzer mutasyonlar geçirdiği saptandı. ABD'li bilim insanları ülkede yedi ayrı varyant saptarken, bunların birçoğunun İngiltere ve Güney Amerika varyantlarına benzer şekilde daha bulaşıcı olabileceği belirtildi.

'YAKINSAK EVRİM' HATIRLATMASI

New York Times gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD'nin farklı eyaletlerinde saptanan bu yedi varyantın yedisi de, genlerinin birebir aynı noktasında ve birbirlerinden bağımsız olarak mutasyona uğradı. Virologlar, virüslerin genetik dizilimlerinin aynı doğrultuda ama birbirinden bağımsız şekilde mutasyon geçirip değişmesinin sıradışı olmadığına, Charles Darwin'in de hayvanların evriminde gözlemlediği benzer bir durumu 'yakınsak evrim (convergent evolution)' olarak adlandırdığına dikkat çekti.

DAHA BULAŞICI OLUP OLMADIĞI HENÜZ NETLEŞMEDİ

ABD'deki varyantların virüsün ilk haline göre daha bulaşıcı olup olmadığı ise henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Ancak uzmanlar, mutasyonların virüsün insan hücrelerine tutunmak için kullandığı noktasında gerçekleşmiş olması nedeniyle bulaşıcılığının artmış olma ihtimali üzerinde duruyor. Bazı eyaletlerde de, son dönemde hastalanan kişilerde yeni varyantların eski virüse kıyasla daha fazla görüldüğü belirtiliyor. Ancak bu yayılmanın virüsün bulaşıcılığının artmış olmasından mı yoksa önlemlere uymayan kişiler arasında bu varyantın yayılmış olmasından mı kaynaklandığı sorusu henüz bilimsek olarak yanıtlanmış değil. (DIŞ HABERLER)