Virüsün kökeni araştırması: DSÖ gözünü İtalya'ya çevirdi

Korona virüsünün kökenlerini araştırmayı sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19'un İtalya'da bilinenden daha erken görülmüş olabileceğine dair geçen yıl yapılan araştırmayı gündemine aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pandemiye yol açan korona virüsünün kökenlerine ilişkin tartışma sürerken, Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) çarpıcı bir adım geldi. DSÖ, virüsün Ekim 2019'da Çin'in dışında dolaşımda olduğuna dair İtalya'da yapılan bir araştırmanın örneklerinin yeniden test edilmesini talep etti. 

EKİM 2019'DAN KALMA ANTİKORLAR BULUNMUŞTU

Covid-19 ilk olarak Çin'in Wuhan kentine Aralık 2019'da tespit edilmiş, İtalya'daki ilk hasta ise Milano yakınlarındaki Lombardiya'da Şubat 2021'de teşhis edilmişti. Ancak İtalya'nın salgından çok ağır bir darbe aldığı dönemde yapılan bir araştırmada, korona virüsüne veya bir varyantına karşı antikorların İtalya'da 2019 yılında da var olduğunu saptamıştı.

Araştırmada, Lombardiya'da Ekim 2019'da yapılan bir akciğer kanseri taramasında sağlıklı gönüllülerden alınan kan örnekleri kullanılmıştı. Bu örneklerin bazılarında Covid-19 antikorları bulununca, Çin medyası virüsün Wuhan'dan çıkmış olmayabileceğini öne sürmüş; İtalyan bilim insanları ise araştırmanın virüsün nerede değil ne zaman ortaya çıktığına dair soru işaretleri yarattığı yanıtını vermişti. 

Şimdi DSÖ, İtalya'daki bu araştırmada kullanılan örneklerin bağımsız bir laboratuvarda yeniden test edilmesini talep etti. Araştırmayı yöneten İtalyan bilim insanlarından Giovanni Apolone, "DSÖ bizden biyolojik malzemeleri paylaşmamızı ve testleri bağımsız bir laboratuvarda yeniden yapmamızı istedi. Biz de kabul ettik" dedi.

'SORU NEREDE DEĞİL, NE ZAMAN ÇIKTIĞI İLE İLGİLİ'

Milano Kanser Enstitüsü'nün (INT) bilim direktörü olan Apolone, 'virüsün Çin'de ilk vakaların raporlanmasından önce daha zayıf bir şekilde dolaşımda olup olmadığı' konusunda soru işaretleri bulunduğunu, konunun ilk ortaya çıktığı yer değil zamanlama ile ilgili olduğunu söyledi.

YENİ TESTLER HOLLANDA'DA YAPILACAK

Buna göre, İtalya'daki araştırmada kullanılan örnekler, Hollanda'nın Rotterdam kentindeki Erasmus Üniversitesi'nin laboratuvarında yeniden test edilecek. İtalyan araştırmacıların Rotterdam'a, Ekim-Aralık 2019'da aldıkları biyolojik örnekler arasından 30 pozitif ve 30 negatif örneğin yanı sıra karşılaştırma için 2018'den kalan 30 örneği de göndereceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler İtalya Covid-19