Vizesiz AB'ye 6 kriter: En büyük engel ne?
AB ülkelerinin Türkiye vatandaşlarına vizeyi kaldırmak için getirdiği 72 kriterden 66'sı karşılandı. Kalan 6 kriterden en zorlu olanı Europol kapsamında talep edilen düzenlemeler.
DUVAR - Türkiye vatandaşlarının Avrupa ülkelerine yaptığı vize başvurularında ret oranları yıldan yıla yükselirken, vize uygulamasının tümüyle kaldırılması için Türkiye'nin AB'ye yönelik girişimleri de devam ediyor. CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç'un soru önergesini cevaplayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Vize Serbestisi Yol Haritası'ndaki 72 kriterden 66'sı yerine getirildi, kalan altı kriterin karşılanması ve karşılanan kriterlerin sürekliliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor" dedi.
Haber Global'de yer alan habere göre, Vize Serbestisi Yol Haritası Türkiye vatandaşlarının, İrlanda hariç tüm AB üyesi ülkelerle, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre ve Norveç'in yer aldığı Şengen ülkelerine 90 güne kadar ziyaretlerinde vize alma zorunluluğunun ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Türkiye ve AB arasındaki diyalog, 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile birlikte başlatılmıştı. Müzakereler, 5 ana grupta toplanan 72 kriteri içeriyor.
AB ülkeleri ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi, hayata geçirilmesi gereken 6 kriterden biri. Ancak bu kriterin yerine getirilmesinde, Türkiye'nin tanımadığı Kıbrıs Rum Yönetimi'nin adanın tümünü temsilen AB üyesi olması büyük bir sorun teşkil ediyor. Ankara ile AB arasındaki müzakerelerde terörle mücadele mevzuatı da zorlu maddelerden biri.
Hayata geçirilmesi beklenen 6 kriterle ilgili Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, AB ülkeleri ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi konusunda Kıbrıs Rum kesimi nedeniyle sorunlar yaşanacağını ifade etti. Ünal şunları söyledi: “Europol ile işbirliği gündeme geldiğinde Kıbrıs Rum kesiminin de üye olarak bizim polis teşkilatımızla işbirliği yapması gündeme gelecektir. Kıbrıs Rum tarafıyla adli işbirliği yapmamız mümkün değil. AB ile vize anlaşmasının gerçekçi olduğunu düşünmüyorum.”