Voyager-1 uzay aracı 22 milyar kilometre uzaklıktaki sesleri gönderdi

NASA'nın 1977 yılında uzaya fırlattığı Voyager-1, 22.5 milyar kilometre uzaklıktan yıldızlararası gazların uğultusunu Dünya'ya gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 44 yıl önce uzaya gönderdiği 'Voyager-1', 22.5 milyar kilometre uzaklıktan Dünya'ya veri gönderdi. Voyager-1 uzay aracının gönderdiği ses kaydındaki uğultu, bilim insanlarının dikkatini çekti. 

'GÜÇSÜZ VE MONOTON'

Cornell Üniversitesi'nde uzmanlar, yıldızlararası gazların uğultusu olduğu belirtilen sesin Güneş ile güneş rüzgarlarının en uç noktalarının nasıl etkileşime girdiğini anlaşılmasında yardımcı olabileceğini aktardı. Sesin 'çok güçsüz ve monoton' olduğunu söyleyen Cornell Üniversitesi'nden astronomi alanında doktora öğrencisi Stella Koch Ocker, "Yıldızlararası gazın zayıf, ısrarcı uğultusunu inceliyoruz" dedi. 

UZAY ARACINDAKİ TÜRKÇE MESAJ

1977 yılında, 15 gün arayla uzaya fırlatılan Voyager 1 ile Voyager 2 uzay araçlarında, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 55 dilden ses kayıtlarının bulunduğu altın plaklar da var. Mesajdaki ses "Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun" diyor. (DIŞ HABERLER)