Warren Buffett parasını faize yatırdı

Warren Buffett'ın elindeki nakit miktarının kısa vadeli Hazine bonosundan getirisi çeyrek başına yaklaşık 3 milyar dolar.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Berkshire Hathaway, Warren Buffett’in yönetiminde nakit rezervlerini rekor seviyelere çıkararak ABD Federal Rezerv'i geride bıraktı. Omaha, Nebraska merkezli holding, 2024’ün ikinci çeyreğinin sonunda 234,6 milyar dolar değerinde kısa vadeli Hazine bonosu yatırımı gerçekleştirdi.

CNB'de yer alan habere göre, şirket ayrıca, üç aydan daha kısa vadeli Hazine bonolarını içeren 42 milyar dolardan fazla nakit ve nakit benzerleri bulunduruyor. Bu rakam, 31 Temmuz itibarıyla Fed’in sahip olduğu 195,3 milyar dolarlık Hazine bonosu ile karşılaştırıldığında dikkat çekiyor.

'KARA PAZARTESİ'Yİ ÖNGÖRDÜ

Omaha Kahini Warren Buffett, geçtiğimiz çeyrekte Apple gibi büyük hisse senedi yatırımlarını satarak, bu hafta gerçekleşen küresel satış dalgası öncesinde şaşırtıcı derecede öngörülü bir hamle yaptı. Berkshire, son yedi çeyrektir hisse senedi satıcısı konumunda, ancak bu satışlar son dönemde hızlandı. Buffett, ikinci çeyrekte 75 milyar dolardan fazla hisse senedi sattı. Pek çok sadık Buffett izleyicisi, bu kararı ekonomiye ve piyasalara dair bir uyarı olarak gördü.

Buffett, kriz dönemlerinde doğrudan açık artırmalarda Hazine bonosu alacağını daha önce belirtmişti. Hükümet, 4 ila 52 hafta arasında değişen vadelerle Hazine bonoları satmakta. Buffett’in devasa nakit rezervi, son iki yılda Hazine bonosu getirilerindeki artış sayesinde önemli getiriler elde etti. Yüzde 5 civarında 3 aylık Hazine bonolarına yatırıldığında, 200 milyar dolar nakit yıllık yaklaşık 10 milyar dolar veya çeyrek başına 2,5 milyar dolar getiri sağlıyor. Buffett'ın 234 milyar dolarlı k bono yatırımı olduğu gözönünde bulundurulduğunda getiri miktarı yaklaşık 3 milyar dolara yükseliyor.

Covid-19 pandemisi piyasaları sarstıktan sonra, merkez bankası ekonomiyi desteklemek için yaklaşık 5 trilyon dolarlık Hazine bonosu ve mortgage tahvili satın aldı. Ancak Fed, Haziran 2022’den beri varlıklarını azaltmaya çalışıyor ve bu program yaygın olarak niceliksel sıkılaştırma olarak biliniyor. Fed, bağımsız olarak para politikasını belirleyerek maksimum istihdam ve istikrarlı fiyatları teşvik etmeyi amaçlamakta. Bu, para arzını ve faiz oranlarını kontrol etmek için kamu tarafından tutulan Hazine menkul kıymetlerini alıp satmayı içeriyor.

Buffett’in bu hamleleri, sadece şirketi için değil, aynı zamanda küresel ekonomik görünüm için de önemli ipuçları taşıyor. Berkshire Hathaway’in Hazine bonosu yatırımları, piyasalarda belirsizliklerin arttığı bir dönemde güvenli liman arayışını yansıtıyor.

(ALINTI)

Etiketler Buffet nakit hisse kredi