WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı'nda son gün

9 Mayıs'ta başlayan WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, bugün sona erecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enerji alanında yeşil dönüşümün çeşitli alanlardan ele alındığı WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, bugün sona erecek. 

Bu sene İzmir'in 2. kez ev sahipliği yaptığı fuar, ilk günde büyük ilgi gördü. Fuar kapsamında İzmir Ticaret Odası'nın gerçekleştirdiği oturumda, enerjideki yeşil dönüşüm destekler, finans ve hukuk yönünden değerlendirildi.

Moderatörlüğünü İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri’nin üstlendiği oturumda KOSGEB İzmir Bölge Müdürü Dr. Levent Arslan, Vakıfbank Kurumsal Krediler Tahsis Yönetici Başkanı Doç. Dr. Şükrü Mete Tepegöz ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Afra Teren Gürlüler konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, yeşil dönüşümün üç ayrı boyutunu değerlendireceklerini belirterek, “Desteklerin yaygınlaştırılması konusu, İzmir Ticaret Odası’nın uzun zamandır önemli gündemlerinden biri. Programlarımızda ve stratejik planımızda dönüşüm içeren tüm kavramlar mevcut. Bunun içinde dijital ve yeşil dönüşüm de var. Türkiye’nin ve Avrupa’nın gündeminde bu kadar öneme sahip olan yeşil dönüşüme kayıtsız kalınmaması düşüncesinden hareket ederek KOSGEB de destek programlarını revize ederek farklı bir boyut ortaya koymaya devam ediyor” diye konuştu.

KOSGEB İzmir Bölge Müdürü Dr. Levent Arslan, “KOSGEB olarak şu anda konuştuğumuz bu konuların tamamı için sunduğumuz finansal destekler var. Kurum olarak esnek yapıları, kolay adapte olma yeteneklerinden dolayı kobileri ön plana çıkarırız. Aslında tıpkı hedef kitlemiz gibi bizim de KOSGEB olarak değişim ve dönüşümlere kolay adapte olan bir yapımız var. Yeşil dönüşümdeki tanımlamayı işletmeler açısından yaptığımızda işletmelerin, çevresel performanslarını iyileştirmeleri, ürün ve hizmet başına tükettikleri enerjileri azaltmaları, kaynak verimliliği yaratmaları ve kullandıkları enerjileri yeşil enerjiye dönüştürme ekseninde tanımlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Afra Teren Gürlüler; “Yeşil mutabakat elimizdeki en temel veri ve biz de üniversiteler olarak buna dahil olmak, katkı sunmak konusunda çalışıyoruz. Şu an Avrupa Yeşil Mutabakat düzenlemesinin yanı sıra İklim Yasası da çıktı. Hukuk, bu konudaki mevzuatlar konusunda çalışmalar yapıyor. Bizim de ülke olarak kendi içimizde kapsamlı bir iklim yasasına ihtiyacımız var. Bu yıl eksikleri olmasına rağmen yine de bir yasa çıkacak. Çevre kirliliğini engellemediğiniz sürece yeşil dönüşüme geçemiyoruz. Tıpkı destek ve finans boyutu gibi bu işin hukuk boyutu çok kapsamlı ve önemli” diye konuştu.

Vakıfbank Kurumsal Krediler Tahsis Yönetici Başkanı Doç. Dr. Şükrü Mete Tepegöz ise yeşil dönüşümün finansal boyutlarına değinerek, “Biz bu konuda, çoğunlukla Dünya Bankası’ndan destek alıyoruz. Ancak aldığımız desteğin kullanıldığı yer çok önemli. Verilen kredilerin çevresel ve sosyal etki analizini yapıyor ve raporlarımızın entegre olmasına dikkat ediyoruz” diye konuştu.