WikiLeaks ve Julian Assange neden ABD'nin hedefindeydi?
WikiLeaks, ABD hükümetlerine göre bir casusluk ağı; destekçileri için ise gazetecilik organizasyonu. Neden çok tartışıldı? Kurucusu Julian Assange ne yaptı?
DUVAR - WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'ye karşı verdiği 14 yıllık hukuki mücadelenin ardından memleketi Avustralya'ya dönmesini sağlayacak bir anlaşma yaptı. Peki son yılların en karmaşık ve dikkat çekici hukuk savaşı nasıl başlamıştı?
WİKİLEAKS NEDİR?
WikiLeaks adlı organizasyon kendilerini; savaşlar ve yolsuzluklarla ilgili sansürlü materyalleri analiz edip, yayınlamakta uzmanlaşmış çok uluslu bir medya örgütlenmesi olarak tanımlıyor. Assange tarafından 2006 yılında kurulan site, kâr amacı gütmüyor ve bağışlarla ayakta kalıyor. Site, çeşitli uluslararası medya kurumları ile araştırma, fon ve yayın işbirlikleri yapıyor.
DW Türkçe'nin aktardığına göre Assange, 2015 yılında Alman Der Spiegel gazetesine verdiği mülakatta siteyi, "Dünyanın en çok zulüm gören belgeleri için dev bir kütüphane" olarak nitelemiş, "Biz bu belgelere sığınma hakkı veriyoruz, onları analiz ediyor, yayıyor ve daha fazlasını topluyoruz" demişti.
WikiLeaks'ın en tartışmalı sızıntıları, Amerikan ordusunun 2000'lerin başından itibaren Irak ve Afganistan'da karıştığı insan hakları ihlalleri ve sivil ölümlerine dair video ve belgeler oldu. Washington sızıntıların ulusal güvenliğe zarar verdiğini ve Amerikalıların hayatlarını riske attığını savunurken; Assange'ın destekçileri bunun gazetecilik faaliyeti olduğu görüşünde.