WOW - Dünya Kadınlar Festivali bugün başlıyor

WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, üçüncü edisyonu ile kentin kültür sanat hayatına yön veren Beykoz Kundura’da başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren, kadın ve kız çocuklarını kutlayan, karşılaştıkları güçlükleri görünür kılan iş birliklerini teşvik etmeyi hedefleyen WOW-Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, üçüncü edisyonu ile Beykoz Kundura’da başlıyor.

WOW İstanbul, yeni küratoryel sesleri geliştirmeye odaklanan British Council’ın Türkiye sanat programının önemli bir parçası. WOW İstanbul, sohbet, atölye, performans, yemek, müzik ve mentorluk yoluyla sanatın toplumsal cinsiyet eşitliği algısı üzerindeki olumlu etkisinden güç alan yaratıcı toplulukları ve yaratıcı sektörlerde çalışan profesyonelleri izleyici ile buluşturmaya hazırlanıyor.

WOW İstanbul bu sene, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği’nin yürüttüğü Kadın ve Kız Çocuklarını Güçlendirme Stratejisinin uygulanmasına destek olmak ve Uluslararası Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği tarafından destekleniyor. 

Programlaması, WOW İstanbul Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun tarafından, festival danışma kurulu üyeleri Asena Günal (Anadolu Kültür), Beril Sarıaltun (Kreşendo), Buse Yıldırım (Beykoz Kundura), Hatiye Garip, Nurcan Baysal, Özlem Ece (İKSV), Rümeysa Çamdereli (Havle Kadın Derneği) ve Seçil Epik (Umami Kitap) ile ortak kürasyonlahayata geçirilen WOW İstanbul Festivali, kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar kurmaya odaklanarak düşünme ve diyalog için bir platform sunuyor.

WOW İstanbul 2 Mart Cumartesi günü Esra A. Aysun ve Beykoz Kundura Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım’ın sunumu ve British Council TürkiyeÜlke Direktörü Gill Caldicott ve 2021 yılından bu yana WOW Vakfı’nın Yetkili Müdürü olarak görevini sürdüren Colette Bailey’nin açılış konuşmaları ile başlayacak.

WOW İstanbul’un ‘Sporda Kadın Deneyimi’ başlıklı açılış söyleşisinde, Türkiye’de canlı olimpiyat anlatımı yapan ilk kadın spiker Nihan Cabbaroğlu, Women in Football yöneticisi Ebru Köksal ile sporda kadın deneyimi üzerine sohbet edecek. Sporun kendi hayatlarındaki yerini, toplumsal ve kültürel olarak sporun kadın güçlenmesindeki rolünü ve toplumsal cinsiyet açısından spor dünyasının şu anki durumunu değerlendirecekler.

WOW Büyük Fikirler bölümü ise alanında fark yaratmış birbirinden farklı deneyimlere sahip kadın profesyonellere günümüzün sosyo politik meselelerine, kadın hareketi merceğinden kendi hikayelerini paylaşacakları tartışmalara ev sahipliği yapacak bir açık sahne olarak kurgulanıyor. Anadolu Kültür’ün Direktörü Asena Günal’ın WOW Rio’dan Reneta Peppl ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllülerinden Eda Sevinin ile bir araya gelecekleri ‘Kapitalizmin Kıskacında Feminizm ve Kesişimsel Mücadele: Rio’dan İstanbul’a Farklı Deneyimler’de feminist mücadele ve kesişimsellik arasındaki ilişkiyi Türkiye ve Brezilya bağlamında tartışmaya açacak.

WOW Büyük Fikirler aynı zamanda gazeteci Duygu Demirdağ’ın, Gaziantep Kırkayak Kültür Dom Araştırmaları Merkezi Direktörü Zühal Gezicier, Defne Kadın Kooperatifi Başkanı Nesrin Deli ve AÇEV bünyesinde kadınların güçlenmesini hedefleyen çok sayıda projede aktif olarak yer alan Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk,Meltem Cantürk ile Türkiye’nin doğusunda bulunan 10 ili etkileyen deprem felaketi esnasında ve sonrasında ayrımcılıkla karşı karşıya kalan, risk altında topluluklara mensup kadınların dayanışması ve dirençliliği üzerine konuşacakları ‘Felaketler Çağında Kadın Dayanışması’ ve British Council Toplumsal Cinsiyet ve Kapsayıcılık Müdürü Gillian Cowell, Kenya ekibinden Alice Wekesa, Hindistan ekibinden Deepa Sundara Rajan ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan avukat İpek Bozkurt’un katılımıyla gerçekleştirilecek kadınların güçlendirilmesi konusunu kadın hakları mücadelesini sekteye uğratan güncel eğilimleri ve kadın aktivistler ile diğer paydaşların buna nasıl karşılık verdiğini göz önünde tutarak derinlemesine ele alacakları ‘Yol Ayrımında Kadın Hakları’ oturumlarında katılımcılarını ağırlayacak.

3 Mart Pazar akşamı WOWsers İstanbul, WOW İstanbul Festivali’nin kapanış performansı için sahnede olacak! İKSV Alt Kat tarafından gerçekleştirilen WOWsers İstanbul için açık çağrı ile seçilen 18-23 yaş arasındaki katılımcılar, Şubat ayı boyunca Başak Doğan’ın sanat direktörlüğünü yaptığı Vokal Akademi tarafından düzenlenen koro atölyesine katıldılar. Genç Kadınların Sesi Çok Sesli Korosu, bu çalışmalarda hazırlanan repertuvar ile ilk kez WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul sahnesinde festival seyircileriyle buluşarak festivali sonlandıracak.

 

Etiketler wow kadın festivali