Wuhan'daki salgını dünyaya anlatan Çinli gazeteciye hapis

Çinli gazeteci Zhang Zhan, korona virüs salgınında yaptığı yayınlar nedeniyle dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zhang, halkı kışkırtmakla suçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de bir mahkeme, Covid-19 salgınının ilk ortaya çıktığı Wuhan'da çektiği kısa videolarla kentte yaşananları dünyaya duyuran 37 yaşındaki gazeteci Zhang Zhan'a dört yıl hapis cezası verdi. Avukatı, Zhang'ın halkı kışkırtıp huzursuzluğa yol açmakla suçlandığını söyledi. 

Şanghay mahkemesinin kararı, Çin'de salgına dair ilk elden tanıklıklarını internette paylaştıkları için gözaltına alınıp yargılanmayı bekleyen birçok kişi açısından bir emsal oluşturdu. 

'TEK YAPTIĞI, BİRKAÇ DOĞRU ŞEY SÖYLEMEKTİ'

Zhang'ın avukatları temyize gitmeyi düşündüklerini söyleyerek, "Zhang, ifade özgürlüğünü kullandığı için yargılandığına inanıyor" açıklaması yaptı. Annesi Shao Wenxia ise "Anlamıyorum. Tek yaptığı şey birkaç doğru şey söylemekti ve bunun için dört yıl ceza aldı" dedi.

Mayıs ayında tutuklanan Zhang'ın avukatları, gazetecinin bu süreçte açlık grevine başladığını ve sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine zorla beslendiğini de söyledi.

'KASTEN NOEL TATİLİNE DENK GETİRDİLER'

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Çin'i, yargılamayı kasten Batı dünyasının tatilde olduğu Noel ve yılbaşı arasında gerçekleştirerek tepkiyi düşük tutmaya çalışmakla suçladı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Zhang Zhan wUHAN Çin