Yabancı rüzgarı borsayı uçuruyor

Yabancı yatırımcının artan ilgisi Borsa endekslerinde kendini gösteriyor. Bu hafta yüzde 8,3 yükseliş sergileyen bankacılık endeksi öncülüğünde BİST100 haftanın tamamında yüzde 4,16 getiri sağladı.

Fotoğraf: Pixabay
Google Haberlere Abone ol

Sıkı para politikası, kamuda tasarruf tedbirleri, enflasyonun düşeceğine yönelik güçlenen inanç ve ekonomi yönetimine güven yabancı yatırımcının ilgisini yeniden TL varlıklara çekerken bu rüzgarı arkasına alan Borsa İstanbul rekor kırdı. Bankacılık, holdingler ve ulaştırma endeksleri öncülüğünde haftanın son işlem gününü Borsa İstanbul BİST100 endeksi yüzde 3,14 yükselişle 10.642,58 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapattı.

BANKACILIK ENDEKSİ YÜKSELİŞTE LOKOMOTİF OLDU

Bu haftayı yüzde 4,16 yükselişle tamamlayan BİST100 endeksi yılbaşından bu yana nominal olarak yüzde 42,5 yükselişe imza attı. Ancak bir endeks var ki rekorlarda rolü büyük. Yabancı yatırımcının en çok ilgi gösterdiği bankacılık endeksi bugün yüzde 4,82 yükseldi, haftalık getirisi yüzde 8,30'u buldu. Yılbaşından bu yana ise yüzde 65 yükselen bankacılık endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. 

BİST100 endeksinde, toplam işlem hacmi 132.7 milyar liraya çıkarken BİST30 endeksi, perşembe kapanışa göre yüzde 3,54 kazançla 11.563,15 puandan haftayı tamamladı. BİST100 endeksindeki hisselerin yüzde 88'i yükseldi, sadece yüzde 12'si geriledi. Türk Hava Yolları, Tüpraş, İş Bankası, Erdemir ile Akbank en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

REZERVLER 10 MAYIS HAFTASINDA 7.5 MİLYAR DOLAR ARTTI

Yeni haftada ise gözler Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında olacak. Anketlere göre ekonomistler politika faizinin yüzde 50’de sabit bırakılmasını bekliyor. Merkez Bankası’nın ise yabancının ilgisiyle birlikte yoğun rezerv biriktirme çabası da devam ediyor. 10 Mayıs haftasında Merkez Bankası verilerine göre yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasına girişi 85 milyon dolar ile sınırlı olsa da 2.8 milyar dolarlık tahvil alımları tarihin en yüksek ikinci girişine işaret etti. Bu hafta ise bankacıların hesaplamaları tahvilde ve hisse senedinde yabancı girişinin güçlü şekilde devam ettiğini gösteriyor.

10 Mayıs haftasında Merkez Bankası’nın rezervlerinde belirgin bir yükseliş yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre 10 Mayıs itibarıyla toplam rezervler 7.5 milyar dolar artarak 134.4 milyar dolara yükseldi. Brüt rezervler ise 5.6 milyar dolar artarak 74.2 milyar dolara yükseldi. Bu trendin devam etmesi ekonomistlere göre TL’nin önümüzdeki dönemde daha iyimser bir eğilim sergilemesini sağlayabilir.

SON 52 HAFTADA YABANCI GİRİŞİ 10 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Piyasa uzmanları yorumlarında günlük bazda hisse senedi değerlendirmenin ciddi hatalara yol açabileceğine,  piyasalarda yaşanan değişimin yerel varlıklara yönelik ciddi anlamda artış gösteren yabancı ilgisi ve Merkez Bankası’nın rezerv biriktirme çabalarından kaynaklı olduğuna işaret etti. Yabancı yatırımcıların son 52 haftada hisse ve tahvil kanalı üzerinden ülkeye net giriş rakamı 9.8 milyar dolar oldu. Merkez Bankası’nın bankalarla yaptığı swapları azaltma eğiliminin hafif ivme kaybı ile devam ettiğini vurgulayan piyasa uzmanları, son durumda, 26.6 milyar dolardan 25.8 milyar dolara gelindiğini kaydetti. Uzmanların hesaplamalarına göre, 21 Mart zirvesinden bu yana stoktaki azalışı-32.6 milyar dolar oldu.

Mart sonundan bu yana ekonomistlerin hesaplamalarına göre tüm kanallardan yabancı girişi 20.9 milyar dolara ulaşırken, kur performansı açısından daha önemli olan TL cinsinden hisse, tahvil ve carry trade girişinin 20.8 milyar dolara ulaştığını kaydetti.