Yağmur ormanları iklim değişikliği nedeniyle iki kat hızlı ölüyor

Nature dergisinde yayınlanan araştırma, 1980’lerden bu yana Avustralya’daki yağmur ormanlarında ölen ağaçların iklim değişikliği nedeniyle yok olduğunu ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İklim krizi, kutuplardan yağmur ormanlarına varıncaya kadar yeryüzünün tamamında etkisini artırırken, yitirilen ormanlar nedeniyle küresel ısınmanın etkisi katlanarak artıyor. Yakın zamana dek yaklaşık 40 yıl sonra gerçekleşeceği tahmin edilen çevresel felaketler son birkaç yıl içerisinde yaşanmaya başladı ve daha kötülerinin yolda olduğuna hiç şüphe yok.

YOK OLUŞ SON 40 YILDA İKİ KATINA ÇIKTI

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi ile Avustralya’da bulunan James Cook Üniversitesi’nin yanı sıra İngiltere, Peru, Fransa ve ABD’den bilim insanlarının oluşturduğu küresel bir araştırma ekibinin uzun yıllara dayanan veriler üzerinde gerçekleştirdiği araştırma, Avustralya’da bulunan yağmur ormanlarında yaşanan kitlesel yok oluşun 1980’lerden bugüne iki katına çıktığını ortaya çıkardı.

Dünya’daki küresel ısı, oksijen ve su döngüleriyle birlikte atmosferin dengesini sabit tutarak yaşamın sürmesi için gerekli koşulları sağlayan yağmur ormanlarının yok oluşu, Paris Anlaşması’nda öngörülen maksimum 2 santigrat derecelik ısınma sınırını korumanın daha da zorlaşacağı anlamına geliyor. Araştırma, bu ormanlardaki ortalama ağaç ölüm oranlarının son kırk yıl içerisinde iki katına çıktığını gözler önüne seriyor.

Smithsonian, Oxford ve Fransız Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Enstitüsü’nde tropikal orman ekolojisti ve araştırmanın başyazarı olan David Bauman, “Çalıştığımız tür ve alanların çeşitliliğinde tutarlı bir eğilim görmek şöyle dursun, sadece ağaç ölümlerinde bile bu kadar bariz bir artışı tespit etmek gerçek bir şok oldu. Ölüm riskinin devamlı olarak iki katına çıkması, ağaçlarda depolanan karbonun atmosfere iki kat daha hızlı geri döndüğü anlamına geliyor” diyor.

ATMOSFERE ÇOK DAHA FAZLA KARBON SALINIYOR

Araştırmanın ortak yazarı ve Oxford Üniversitesi’nde profesör olan Yadvinder Malhi, “Son yıllarda iklim değişikliğinin Avustralya’daki Büyük Bariyer Resifi’nde bulunan mercanlar üzerinde yarattığı etkiler ayrıntılı biçimde biliniyor. Araştırmalarımız, resiflerden kıyıya baktığınız zaman Avustralya’nın meşhur yağmur ormanlarının da süratle değiştiğini gösteriyor. Buna ek olarak, belirlediğimiz muhtemel itici etken olan küresel ısınmanın atmosferde yarattığı kurumanın artan etkisiyle, dünya genelinde tropik ormanlarda gerçekleşen ağaç ölüm oranlarında benzer artışların meydana gelebileceği görülüyor” diyor.    

Bilim insanlarının aktardığı kadarıyla, eğer durum gerçekten de böyleyse, yanan tropikal ormanlar çok yakında atmosfere salınan karbon bağlamında ölümcül bir kaynak haline gelebilir ve 2 derecelik ısınma eşiğinin süratle aşılmasına ve felaketlerin katlanarak büyümesine yol açabilir.

Amazon ormanlarında yürütülen yeni araştırmalar da benzer sonuçlara işaret ediyor. Araştırmacıların yaptığı hesaplar, son on yıllar içerisindeki ağaç ölümlerinin artmasıyla ortaya çıkan biyokütle kaybının, yeni büyüyen ağaçların devreye girmesiyle gerçekleşen biyokütle kazanımlarıyla dengelenemediğini açığa çıkardı. Bu durum, ölüm oranındaki artışın, bu ormanların karbon emisyonlarını dengeleme potansiyelinde kesin bir düşüşe dönüştüğünü gösteriyor.

Çeviren: Tarkan Tufan

Kaynak: Eurek Alert!