Yaman Koray kitapları Dedalus Kitap'ta
Dedalus Kitap, Yaman Koray'ın 'Deniz Ağacı' ve 'Büyük Orfoz' adlı kitaplarını yayımladı.
DUVAR - Yazar Yaman Koray'ın 'Deniz Ağacı' ve 'Büyük Orfoz' romanları Dedalus Kitap tarafından yayımlandı.
Dedalus Kitap, Koray'ın bütün kitaplarını yayımlayacak.
'DENİZ AĞACI'
Yaman Koray, Deniz Ağacı’nda okuru 1960 yılına, Marmara Adası’ndaki yoksul balıkçıların yanına götürür. Birkaç aylık kılıç sezonu adadaki bütün dengeleri altüst eder. Kılıç, sadece bir balık değildir. Bir umuttur, aşktır, öfkedir; yani hayattır. Kalasa çıkan balıkçılar ellerindeki zıpkını kılıca değil, kör talihlerine, içlerinde kalmış ukdelere, ille de yüreklerine fırlatırlar: Deniz de en az kara kadar mücadele gerektirir.
Kitap, 1974’te Kanlı Deniz adıyla beyazperdeye uyarlandı.
'BÜYÜK ORFOZ'
İstanbul’un karmaşasından bunalan Metin, annesini de alıp yıllar önce Gökova’ya yerleşmiş, kardeşi kabul ettiği İsmet’le beraber balıkçılık yapmaktadır. Günün birinde koca bir orfoz çıkar karşısına, yüz kilodan fazla, huylu mu huylu. Metin, gün geçtikçe takıntı haline getirir bu orfozu. Öyle ki başka bir şey düşünemez olur. Sonra Ayla çıkagelir. Metin’in saklandığı mağaranın başında bekler onu avlamak için. Metin temkinlidir, kaçar sürekli, tıpkı vurmaya can attığı orfoz gibi o da avcısını terk edemez bir türlü.
Yaman Koray, 'Büyük Orfoz’da denizin altıyla üstünü birbirine karıştırıyor. Balıklar insana dönüşüyor, insanlar şehirden kaçıp denizlere saklanıyor ancak av bir türlü bitmiyor.
YAMAN KORAY KİMDİR?
Yaman Koray 1934’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra Moda ile Adalar arasında sürdürdüğü hayatını annesi, roman yazan Mebrure Sami Alevok (Koray) ile Marmara kıyısında küçük bir ilçe olan Erdek’te devam ettirdi. Orada kıyıda Alevok adlı iki katlı bir otel işletti. Önceleri Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde hikâyeleri yayımlandı. Milliyet gazetesinde de 1974/1975 yıllarında 'Büyük Orfoz' romanı tefrika edildi. Ancak konusunu hep denizden alan romanlarının ilkini, 'Deniz Ağacı'nı 1962 yılında verdi. Koray, bütün Marmara Denizi kıyı köylerini, irili ufaklı adalarını, köylülerini ve özellikle balıkçılarını, onların yakından izlediği hayatlarıyla geleneklerini romanlarında uzun uzadıya işledi. Hatta bazı romanlarında kendi özel hayatının ilginç dönemlerine de yer veren Yaman Koray’ın diğer eserleri şunlardır: Gelin Taşı (1963), Sığırcıklar (1967), Mola (1970), Badanalı Yüzler (1983), Kuyudaki Adam (2005), Ne Cennet Şey Şu Deniz (2005) ve Bir Ömür Yetmez (2006).
Yaman Koray; Erdek ve Marmaris’te âşığı olduğu denizde, sahip bulunduğu çeşitli tekneleriyle balıkçılık ve su altı avcılığı da yaptı. Romanlarında anlattığı birçok olayın büyük bir bölümünü yakından gözleyerek, bunlarla ilgili duygularını, düşüncelerini ve yorumlarını yazdı. Akıcı bir Türkçe ile yazmayı yeğledi. Koray, Marmaris’te, sahildeki teknesinde, motorun elektrik donanımını tamir ederken cereyana kapılıp 2006 yılında vefat etti.