Yangında evleri hasar gören köylüler borçlandırma senedine tepkili

On binlerce alanın küle döndüğü Manavgat ve Alanya'da evi yananlara borçlandırma senedi imzalatılmasına köylüler tepkili. Köylüler, zararın tamamını devletin karşılaması gerektiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Akdeniz ve Ege bölgelerinde 28 Temmuz'da başlayan yangınlarda on binlerce dönüm hektar küle döndü. Ormanların yanı sıra yerleşim bölgeleri de yangından zarar gördü. Yangının en çok etkilediği yerlerden olan Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde yanan evlerin yerine TOKİ yeni ev yapacak.

Köylüler için oluşacak maddi yükün yarısını devlet karşılayacak olsa da köylüler, borçlanmaya karşı olduklarını belirtti.

'AFET BÖLGELERİNDEKİ ZARARI DEVLET KARŞILAMALI'

TOKİ aracılığı ile “Afet Borçlandırma Senedi” imzalatılmak istenen köylerden olan Alanya'nın Ortakonuş Köyü muhtarı İsa Boz, 28 Ağustos itibariyle Gündoğmuş ve Alanya kaymakamlıklarının borçlanma senediyle ilgili talep almaya başlayacağını dile getirdi.

Boz, "Biz kaymakamlığa giderek, taleplerin alınmaması için görüşme gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi. Boz, afet bölgelerindeki zararın hepsini devletin karşılaması gerektiğine dikkat çekerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da itiraz dilekçesi yazacaklarını söyledi.

'KÖYLÜLER BORÇLANMAK İSTEMİYOR'

20 evin yandığı Ortakonuş'ta köylülerin TOKİ uygulamasına karşı tepkisini muhtar Boz şöyle anlattı:

"İnsanlar durduk yere borçlanmak istemiyor. Çoğu zaten yaşlı. Ölümden sonrasını da düşünüp, çocuklarına borç bırakmak istemiyorlar. Köyün geneli bu işin karşısında duruyor. Yapılacak evlerin ne kadar maliyetli olacağı dahi bilinmiyor. Detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek."

'SÜRECİ BEKLEYİP GÖRECEĞİZ'

Alanya'nın Senir Köyü muhtarı Durmuş Ali Yıldız ise süreci bekleyip görmek istediklerini belirtti. Senir Köyü’nde de yaklaşık 40 ev yandı. TOKİ'nin ev yapmak istediği köylerden biri olan Senir'de yetkililerle daha evvel yapılan görüşmelerden yola çıkarak konuşan Yıldız, "Bize proje sunacaklarını, beğenmezsek itiraz edebileceğimizi söylediler. Ben muhtar olarak isteyen yaptırsın, istemeyen yaptırmasın diyorum. 200 bin lira maliyeti olacak bir evin masrafının yarısını devlet karşılayacaksa ev yaptırmak isteyen yaptırır. Ama borçlanmanın nasıl olacağını bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'DEVLET SORUMLULUK ALANINDAN ÇEKİLİYOR'

Konuyla ilgili açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği, uygulamanın sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını belirtti.

Açıklamada “Her ne kadar yanan yerler afet bölgesi ilan edilmiş olsa da 1959 yılında çıkarılan 7269 sayılı ‘umumi hayata müessir afetler dolayısıyla alınacak tedbirlerle yapılacak yardımlara dair kanun’ günün şartlarına uymuyor. Genel afetle baş başa kalmış afetzedelere kredilendirme (yani borçlandırma) yoluyla ve TOKİ aracılığı ile ev yapmak, devletin temel sorumluluk alanlarından çekilmesi anlamını taşımaktadır" denildi.