Yapay zeka sekiz briç dünya şampiyonunu yendi

Fransız girişimci şirketi NukkAI'ın geliştirdiği NooK isimli yapay zeka, Fransa'da düzenlenen bir briç turnuvasında sekiz dünya şampiyonunu yendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NooK isimli yapay zeka eşler arasındaki iletişime dayanan briçte sekiz dünya şampiyonunu yenmeyi başardı. 

The Guardian'ın haberine göre, yapay zekayı geliştiren Fransız girişimci şirketi NukkAI galibiyeti Paris'teki iki günlük turnuvanın ardından cuma günü duyurdu. NooK isimli yapay zeka oyun sırasında rakiplerini okuyup karar verme süreçlerini açıklayabildi ve 80 setin 67'sini yani yüzde 83'ünü kazandı. Turnuvanın oyunlarında taraflar arasında iletişimin gerektiği "teklif verme" kısımları yer almadı.

'MÜTHİŞ BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ'

Sonuçları açıklayan matematikçi Cédric Villani, NukkAI'yi “müthiş bir Fransız başarı öyküsü” olarak nitelendirdi. 

Bu galibiyet, yapay zeka için yeni bir kilometre taşını temsil ediyor çünkü briçte oyuncular eksik bilgilerle çalışıyor ve diğer oyuncuların davranışlarına tepki vermek zorunda kalıyorlar. Yapay zekanın dünya şampiyonlarını çoktan yendiği satranç ve Go’da tam tersine bir oyuncunun tek bir rakibi var ve oyuncu oyunla ilgili bütün bilgiye sahip oluyor.

'YENİ NESİL YAPAY ZEKA'

NukkAI şirketinin kurucu ortağı ve yapay zeka araştırmacısı Véronique Ventos, NooK'u “yeni nesil yapay zeka” olarak tanımladı çünkü kararlarını oyun ilerledikçe açıklayabiliyor. Ventos, “Briçte, açıklamazsan oynayamazsın” dedi.

Diğer yapay zekaların aksine, NooK verdiği kararları açıklayabiliyor. Bir oyunu milyarlarca tur oynayarak öğrenmek yerine, önce oyunun kurallarını öğreniyor, ardından pratik yaparak oyununu geliştiriyor.

NooK’la oynayan ve birden fazla kez dünya briç şampiyonu olan Nevena Senior ise NooK’un rakiplerini insanların okumasından daha iyi okuduğunu ve onların hatalarını daha iyi kullanabildiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler briç Yapay Zeka