Yapay zeka turizm sektöründe kullanılabilir mi?

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, yapay zekanın turizm sektöründeki geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, yapay zekanın gelecekte turizm sektöründe kullanılacağını ifade etti.  

Turizm sektörünün yapay zekadan yararlanarak daha büyük hedeflere ulaşmasının mümkün olduğunu belirten Girgin, yapay zeka sisteminin fiyat karşılaştırmaları ve seyahat planlamaları gibi konularda tatilcilere yol gösterdiğini vurguladı.

'PEK ÇOK GEZGİN DESTİNASYON SEÇERKEN YAPAY ZEKA KULLANMAYA BAŞLADI'

 Yapay zeka altyapısıyla hizmet veren seyahat siteleri ve portallarının verdiği tavsiyelerin müşteri memnuniyetini artırdığına da dikkat çeken Girgin, şöyle konuştu:

“Seyahat endüstrisinin acente ve tur operatörlüğü alanında faaliyet gösteren şirketlerinin yüzde 86'sının yapay zeka ve makine öğrenimi iş modellerini önemli ölçüde etkilediğini görüyoruz. Pek çok gezgin, bir destinasyon seçerken Chat GPT ve benzeri teknolojileri kullanmaya başladı. Bunların yüzde 35'i fiyatları karşılaştırmak için bu teknolojileri kullanırken, yüzde 92'lik çoğunluğunun ise varış yeri seçiminin kişisel istek listelerine ve ardından arkadaşlarının ve akrabalarının tavsiyelerine bağlı olduğunu gözlemliyoruz. Yapay zeka kullanımını destekleyen büyük çevrimiçi acente portalları, üretken yapay zeka teknolojisiyle müşterilerine seyahat planlarını yaparken, gerçek insanlardan daha fazla yardımcı olabiliyor. Yapay zeka, müşterilere insanlardan daha iyi tavsiyeler sunabiliyor. Üretken yapay zekanın hizmetlerinin çevrimiçi sunumuna yapay zekayı dahil eden şirketlerin cirolarını önemli ölçüde artırabildiğini görüyoruz. Etkileşimli bir hizmet başlattıktan sonraki ilk üç ayda müşteri başına ortalama üç kat ciro elde etmeyi başaran bir Tripadvisor örneği mevcut. Artık kimse bu süreçleri görmezden gelmemeli, sürece hızlıca adaptasyon sağlamalıyız.”

'BODRUM'DA ARZ VE TALEP YARATACAK BİR VİZYONA İHTİYAÇ DUYULUYOR'

Bodrum’un bütüncül bir yaklaşım ve kollektif bir planlamayla tanıtımının önemine dikkat çeken Girgin, Bodrum'da turizm arz ve talebini yönetmekten çok, arz ve talep yaratacak bir vizyona ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Girgin, 100 bin yatak kapasitesi ve bin 200’e yakın tesisle hizmet veren Bodrum’un, yatak ve tesis arzını yıl geneline yayılan bir taleple kullandığında işletmelerin ve ilçenin, turizmde gerçek anlamda parlak bir dönem yaşayacağını ve bu gelişmenin de belirlenen hedeflere daha kolay ulaşılmasını sağlayacağını söyledi.

'BÜTÜNSEL BİR BAKIŞ AÇISI YAKALAMALIYIZ'

Kentin tanıtımı için bütünsel bir yaklaşım gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Girgin, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Bodrum turizmine katkı sağlamak için bütünsel bir tanıtım bakış açısı yakalamalıyız. Destinasyon tanıtımına daha çok önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Artık bireysel başarıların öneminden çok, birlikte hareketin önemi ön plana çıkıyor. Komşusu da başarılı olan işletmeler topluluğunun destinasyonlara katkısı olacaktır. Sadece bireysel markaların tanıtılmasının ise kısa vadede tüketim kültürüne hizmet ederek başarılı olacağını fakat uzun vadede başarı getirmeyeceğini düşünüyorum.”