'Yapıların dayanıklılığını ve afetlere karşı direncini artırmak mümkün'

WWF-Türkiye ve Doğal Yapı Malzeme ve Yöntemleri Derneği, "Afetlere Dirençli Kentler İçin Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri" başlıklı bir rapor hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Doğal Yapı Malzeme ve Yöntemleri Derneği (DMYD) ortaklığıyla hazırlanan 'Afetlere Dirençli Kentler İçin Doğal Yapı Malzemeleri ve Yöntemleri' başlıklı rapor, afetler karşısında direnç geliştirebilmenin en önemli gereklerinden birinin yaşam ve üretim alanlarında kullanılan yapıların niteliği olduğunu vurguluyor.

Antep ve çevresini kapsayan geniş saha araştırması sonrasında hazırlanan raporda, çeşitli doğal yapı malzemeleri kullanım alanları uygulama biçimleriyle birlikte tanıtılıyor ve başta karbon ayak izi olmak üzere çevresel performans yönünden değerlendiriliyor.

Rapora göre doğasındaki özellikleri koruyan, insana ve doğaya zarar vermeyen, atık oluşturmayan, üretimi, ulaştırması ve kullanımında düşük enerji gerektiren bitkisel veya mineral kaynaklı doğal yapı malzemelerinin, yerel iklim (mikro-klima) ve coğrafyaya uygun olarak seçilip doğru sistem özellikleri ile uygulandığında, yapıların dayanıklılığını ve afetlere karşı direncini artırmak mümkün.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) İklim Ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli Sabuncu, “Yeniden inşa sürecinde sadece bina inşa etmek değil, aynı zamanda sürdürülebilir sistemleri ile yaşanılabilir şehirler kurmak zorundayız. Bu bağlamda deprem ve afetlere dirençli bir gelecek için Yeşil İyileşme  prensiplerini tüm yönleriyle ele aldık” dedi.

Raporun tanıtımı amacıyla 4 Eylül Çarşamba günü saat 10.00'da bir webinar düzenlenecek.