'Yarasa kadın' uyardı: Korona virüsünün kökeni vizonlar olabilir

Virüsler üzerindeki araştırmaları nedeniyle Çin'de 'yarasa kadın' olarak anılan Çinli virolog Shi Zhengli, DSÖ'nün Wuhan ziyaretiyle eş zamanlı olarak bir makale yayımladı. Shi, küresel salgına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün, ilk olarak Wuhan hayvan pazarında değil, Çin dışındaki vizonlarda görülmüş olabileceğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Virüsler üzerindeki çalışmaları nedeniyle Çin'de 'yarasa kadın' olarak anılan Çinli virolog Shi Zhengli, korona virüsünün ilk olarak vizonlarda ortaya çıkmış olabileceğini savundu. Korona virüsünün 'insan yapımı' olduğu yönündeki iddialar nedeniyle gözlerin çevrildiği Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde çalışan Shi, SARS-CoV-2 virüsünün insanlara tam olarak ne zaman sıçradığının anlaşılması için tüm dünyaya inceleme yapma çağrısında bulundu.

'WUHAN'DAKİ SALGINDAN ÖNCE ANTİKOR VAR'

Shi, araştırmacı Zhou Peng ile birlikte, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) virüsün ilk görüldüğü yer olan Wuhan'daki araştırmalarıyla eş zamanlı olarak bir makale yayımladı. Makalede, mevcut kanıtların virüsün ilk olarak Wuhan hayvan pazarında görüldüğü varsayımı hakkında soru işaretleri yarattığı belirtildi. Makalede, Wuhan'daki salgından önce Çin'e ithal edilen gıdaların paketlerinde virüsün görüldüğü, yine salgından önce Çin dışında insanlardan alınan serum örneklerinde de antikora rastlandığı belirtildi.

'YARASA VE PANGOLİNLER DOĞRUDAN KAYNAĞI DEĞİL'

Shi, virüsün Çin'deki yarasalarda ve Çin'den Güney Asya'ya yasadışı biçimde götürülen pangolinlerde görüldüğüne dair haberler yayımlandığını ancak genetik dizilim incelemelerinde bu hayvanlardan alınan örneklerin hiçbirinin SARS-CoV-2'nin doğrudan kaynağı olduğuna dair kanıt bulunamadığını belirtti.

'EN OLAĞAN ŞÜPHELİ VİZONLAR'

Makalede, eş zamanlı olarak aralarında Hollanda, Fransa, İtalya ve ABD'nin de bulunduğu sekiz ülkedeki vizon çiftliklerinde salgınlar patlak verdiğine dikkat çekildi; "Hayvandan insana bulaşa dair vizonlar haricinde çok sınırlı kanıtlar var" denildi. Yarasalar ve pangolinlerden alınan viral genomların Covid-19 pandemisinden önce adaptasyon geçirdiği belirtilirken, "Dolayısıyla, SARS-CoV-2'nin olası çıkış konağı, vizon gibi yüksek nüfus yoğunluğu bulunan bir hayvan türü olabilir" ifadeleri kullanıldı.

'ARAŞTIRMA YAPILMALI'

Makalede, virüsün insanlara ne zaman bulaştığının netleştirilmesi için vizonlar ve riske açık olan diğer hayvanlar üzerinde pandemi öncesi örneklerle geçmişe dönük bir araştırma yapılması için çağrıda bulunuldu.  

DSÖ'ye bağlı bir bilim insanları ekibi, virüsün kökenlerini araştırmak için şu an Wuhan'da bulunuyor. (DIŞ HABERLER)