Yardım skandalı Hollanda'da hükümet götürdü

Hollanda'da Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki dört partiden oluşan koalisyon hükümeti, son günlerde ülkede tartışma yaratan çocuk yardımı skandalı nedeniyle istifa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da haber ajansı NOS, Başbakan Mark Rutte'nin başkanlığındaki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nin büyük ortağı olduğu dört partili koalisyon hükümetinin, seçimlere iki ay kala ülkede tartışma yaratan çocuk yardımı skandalı nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Rutte, istifasını Kral Willem-Alexander'a sunduğunu aktardı. 

Rutte hükümeti, 17 Mart'ta düzenlenecek seçimlerin arından yeni bir koalisyon hükümeti kurulana kadar ülkeyi yönetmeye devam edecek.

Karar, hükümeti binlerce aileyi mali yıkıma sürükleyen çocuk bakımı desteklerinin kötü yönetiminden sorumlu tutan parlamento soruşturmasının ardından geldi. Soruşturma raporunda, yaklaşık 10 bin ailenin haksız yere on binlerce euro'luk çocuk bakım yardımını geri ödemeye zorlandığı ve bunun işsizliğe, iflaslara ve birçok kişini boşanmasına yol açtığı kaydedilmişti. Çocuk bakım yardımı alan binlerce ailenin, devlet görevlileri tarafından 'sahtekarlıkla' suçlandığı ve bu aileler hakkında işlem yapıldığı ortaya çıkarılmıştı.

Siyasetçiler aleyhine açılan davada yaklaşık 600 aileyi temsil eden avukat Orlando Kadir, bu süreçte 'yabancı görünen isimlerin' kasıtlı olarak seçildiğini ve 'etnik profilleme' yapıldığını savunmuştu. İddialara yanıt veren Rutte, "Bir kişinin milliyet, ırk, cinsiyet veya cinsel yönelim temelinde ayrımcılığa uğradığını hissetmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)