Yaren Leylek’in yavrusu Beşnumara Ürdün’e gitmiş

Yaren Leylek’in en küçük yavrusu ve Türkiye’nin verici takılı tek leyleği Beşnumara Ürdün’den sinyal verdi. Beşnumara’dan iki gündür haber alınamıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç Köyü’nün simgesi haline gelen Yaren Leylek’in en küçük yavrusu Beşnumara’dan 2 gündür haber alınamıyordu. Türkiye’nin verici takılı tek leyleği olan ve 1 Ağustos’ta yuvadan uçan Beşnumara, öğle saatlerinde Ürdün’den sinyal verdi.

Artık leylek köyü olarak da bilinen Eskikaraağaç Köyü’nde yaşayan Adem Yılmaz’ı tam 10 yıldır ziyaret eden Yaren Leylek, geniş kitlelerin sevgisini kazandı. İkilinin eşine az rastlanır dostluğu, belgesele konu olup Türkiye’de ve yurt dışında seyirciyle buluşmuştu.

Fotoğraf: Alper Tüydeş

Yaren’in bu seneki yavrularından Beşnumara’ya Karacabey Belediyesi ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliği ile verici takıldı. 1 Ağustos’ta yuvadan ayrılan Beşnumara’nın göç yolculuğu, verici sayesinde uydu üzerinden takip ediliyordu. Yolculuğunun ilk 5 gününde 190 kilometre uçan Beşnumara’dan 2 gün boyunca haber alınamadı.

Durumu sosyal medya üzerinden duyuran yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, şu ifadeleri kullandı. “Dün en son öğle saatlerine doğru Adana'yı geçerken Akdeniz üstünde sinyal verdi ve son sinyalden yaklaşık 2 saat sonraki sinyal Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan geldi.” Tüydeş, Beşnumara’nın son görüldüğü iki noktanın birbirine uzak olması sebebiyle uçak çarpmasından şüphelendiklerini belirtti.

'ÜRDÜN'DEN SİNYAL GÖNDERDİ'

Hatay’da havalimanından alınan bilgiye göre söz konusu bölgede rapor edilen bir kuş çarpması olmadığı öğrenildi. “Uçakla çarpışma ihtimali neredeyse yok gibi” diyen Tüydeş, Beşnumara’nın akıbetiyle ilgili güzel haberi paylaştı. “Bu kuş bizi öldürecek meraktan :) çok şükür ilk sinyal geldi. Türkiye’nin şu andaki tek vericili leyleği Beşnumara Ürdün’den sinyal gönderdi.”

Beşnumara’ya takılan 40 gram ağırlığındaki verici güneş enerjisiyle çalışıyor. Bilim insanları, verici sayesinde yavru leyleğin göç rotasını ve beslendiği alanları izliyor. (HABER MERKEZİ)