Yargı, TTB’nin ‘Beyaz Kod’ talebini haklı buldu

Sağlık Bakanlığı’nın son zamanlarda ‘Beyaz Kod’ verilerini paylaşmaması üzerine TTB, yargıya başvurdu. Mahkeme TTB’yi haklı bularak Bakanlığın verileri paylaşması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Hastanelerde sağlık çalışanlarının ve hasta yakınlarının fiziki saldırıya maruz kaldığı sırada güvenlik görevlilerini haber vermelerini sağlayan ‘Beyaz Kod’ verilerinin son zamanlarda paylaşılmaması üzerine Türk Tabipleri Birliği (TTB) harekete geçerek Sağlık Bakanlığı’na başvurdu fakat başvuru reddedildi. TTB Sağlık Bakanlığı’ndan talep ettiği ‘Beyaz Kod’ verilerini paylaşmaması üzerine konu yargıya taşındı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi TTB’yi haklı buldu.

‘BİLGİ VE BELGELER PAYLAŞILMALI’

Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi’nin kararına göre, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’ndaki istisnalar dışında her türlü bilgi ve belgenin başvuranlarla paylaşılmasının, demokratik ve şeffaf bir yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olduğu kaydedildi.

Mahkeme ayrıca Türk Tabipleri Birliği’nin kanunda tanımlanmış görevlerine de dikkat çekerek kararında “Birliğe, tabipler arasında mesleki deontolojiyi ve dayanışmayı korumak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak yönünde ödevler yüklendiği, diğer yandan; halk sağlığı ve tıp meslekleri ile ilgili meseleler için resmi makamlarla karşılıklı işbirliği yapılması ve halk sağlığını ve tıp mesleğini ilgilendiren işlerde resmi makamlardan yardım sağlanması konusunda da görevleri yerine getirmek üzere yetkilendirildiği görülmektedir” ifadelerine yer verdi.

İdarenin bilgi ve belgeleri paylaşmamasının yerinde olmadığını belirten mahkeme kararını şu ifadelerle sürdürdü:

“Davacı birlik tarafından, ilgili mevzuatla kendisine verilen görevlerin yerine getirilmesi maksadıyla istenildiği ve bu amaçla yapılacak çalışmalarda kullanılacağı anlaşılan ‘Beyaz Kod’ uygulaması kapsamında elde edilen verilere ilişkin bilgi ve raporların iletilmesine ilişkin istemin, davalı idarece, davacının başvurusunda belirttiği amaç doğrultusunda bir değerlendirme yapılarak karşılanması gerekirken, bu talebin cevap verilmeksizin zımnen reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” (DUVAR)

Etiketler TTB Beyaz kod