Yargıtay, Enes Ata, Mahsum Mızrak davasında polislere verilen beraat kararını ‘hukuka uygun’ buldu

Polisin attığı gaz fişekleri nedeniyle yaşamlarını yitiren sekiz yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsum Mızrak davasına bakan Yargıtay, polislerin beraat kararını 'hukuka uygun' buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay 1. Ceza Dairesi, polisin attığı gaz fişekleri nedeniyle yaşamlarını yitiren, sekiz yaşındaki Enes Ata ve 14 yaşındaki Mahsum Mızrak’ın gaz fişekleriyle öldürüldüğü davada yargılanan üç polis hakkında verilen beraat kararını “hukuka uygun” buldu.

Mızrak ailesinin avukatı Barış Yavuz “bu dosyada cezasızlığın ilmik ilmik örüldüğünü” belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre, Diyarbakır’da 30 Mart’ta eylemler sırasında polisin kullandığı gaz fişekleri nedeniyle 8 yaşındaki Enes Ata ve 17 yaşındaki Mahsum Mızrak hayatını kaybetti. Ata ve Mızrak’ın ölümüne neden oldukları gerekçesiyle özel hareket polisi olan sanıklar Hayrettin Akar, Nuri Özgenç ve Bilal Özkara hakkında “olası kastla ölüme neden olmak” suçlamalarıyla 2010 yılında ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yaklaşık 8 yılın ardından kararını açıklayan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polislerin üzerlerine atılı suçu işlediğine dair “yeterli delil elde edilemediği” gerekçesiyle sanıkların beraatine kararı verdi.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, dava dosyasındaki usul eksiklikleri bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yeniden görülen dava sanık polisler hakkında 2019 yılında beraat kararı verildi. İstinaf mahkemesinin Mızrak ve Ata’nın avukatlarının istinaf taleplerini reddetmesi üzerine dava Yargıtay’a taşındı.

YARGITAY BERAAT KARARINI ONADI

Temyiz taleplerini inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık polisler hakkında verilen beraat kararının “hukuka uygun” olduğu gerekçesiyle kararı onadı. Yargıtay, Mızrak ve Ata ailesi avukatlarının temyiz taleplerini ise kararda herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle esastan reddetti. Kararın gerekçesinde, Ata ve Mızrak’ın kesin ölüm sebebine ilişkin hazırlanan otopsi raporlarına ölüm nedenlerinin gazi fişeğinin yaralanmasına bağlı beyin harabiyeti ve kanamasına olduğu belirtildi.

ADLİ EMANETTE KAYBOLAN DELİLERİ DEĞİNİLMEDİ

Kararın devamında şu ifadeler yer verildi:

“İleri sürülen iddia ve savunmaların toplanan ve dosya kapsamına göre yeterli olduğu anlaşılan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdanî kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, sanıkların atılı suçları inkar ettikleri, maktullerin cesetlerinden çıkartılan gaz fişeği parçalarının hangi silahlardan atıldığının tespit edilememesi karşısında, sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından şüphe sanıklar lehine değerlendirilerek atılı suçlardan beraat kararları verilmesinde bir isabetsizlik görülmediği… Her ne kadar Bölge Adliye Mahkemesi kararında istinaf istemleri hususunda ayrıntılı bir gerekçeye yer verilmemiş ise de bu bölümde, ilgili temyiz sebeplerine yönelik gerekçeli değerlendirme yapılarak söz konusu eksikliğin Yargıtay tarafından giderildiği anlaşıldığından, anılan temyiz sebeplerinin incelenmesinde eleştiri nedeni dışında hükümlerde hukuka aykırılık bulunmamıştır.”  

YAVUZ: ERDOĞAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU TALEBİ İŞLEME ALINMADI

Mahsum Mızrak ailesinin avukatı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyesi Barış Yavuz, Yargıtay kararını ve dava sürecinde yaşananları değerlendirdi.  Yavuz, Avrupa Birliği’ne uyum süreci ve demokratikleşmenin konuşulduğu süreçte, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 28 Mart olayları sırasında söylediği, “Kadın da olsa çocuk da olsa gereği yapılacaktır” sözleri ardından ölümlerin başladığını söyledi. Mızrak ve Ata davasında “azmettirici olduğu” gerekçesiyle Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini, ancak bunun mahkemece reddedildiğini hatırlattı.

Yavuz, yargılamaya ilişkin şunları söyledi: “Bu dava, devletin bu cezasızlık olgusunu bile ve isteye nasıl sonuna kadar götürdüğünün göstergesidir. Çünkü bizler ne zaman bir ip ucuna ne zaman bir delile ulaşsak bunun karşısında muhakkak bir argüman geliştirdiler. Mahsun Mızrak’ın, Enes Ata’nın ölüme sebep olan çekirdeğin hangi silahtan atıldığın tespit etme imkanına kavuştuğumuz anda emanetteki delili de yok ettiler. En sonunda yerel mahkeme delil yetersizliğinden sanık hakkında beraat kararı verdi. Bunu istinaf ve Yargıtay da onayladı.”

AİHM, YAŞAM HAKKI İHLALİ KARARI VERMİŞTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin (AİHM) Mahsum Mızrak’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdiğini hatırlatan Yavuz, “Ne yerel mahkeme ne istinaf ne de Yargıtay kararlarında AİHM’in ihlal kararından bahsedildi. AİHM’in bu kararı iç hukukta yokmuş gibi davranıldı ve ona göre hüküm verildi. Bu dosya kapatıldı. Cezasızlık kültürü kendisini böyle gösteriyor. Bu davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” diye belirtti. 

 

(HABER MERKEZİ)