Yargıtay'dan dönen Büyükada davasında karar: Beraat ettiler

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davada beraat kararı çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kamuoyunda “Büyükada davası” olarak bilinen 11 hak savunucusunun yargılandığı aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç'ın da bulunduğu 4 kişinin ceza aldığı dava, Yargıtay’ın bozma kararının ardından tekrar görüldü. Mahkeme, Yargıtay bozmasının ardından yeniden görülen davada, sanıkların beraatlerine karar verdi.

Artı Gerçek'in aktardığı ve Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard tarafından yapılan açıklamada, “Bugünkü karar, akıl almaz boyutlarda bir haksızlığa son verdi. Mahkumiyet kararları nihayet bozulduğu için büyük bir rahatlama duyuyoruz; ancak bu kararların verilmiş olması yıllar sonra bile akla mantığa sığmıyor” dedi.

Callamard sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Türkiye tarafından Taner Kılıç’ın 2017-2018’deki tutukluluğunun insan haklarını ihlal ettiğine yönelik kararın AİHM Büyük Daire’de yeniden görülmesi için yapılan temyiz başvurusunu reddetmesinin ardından verildi. Böylece AİHM’in bağlayıcı kararı kesinleşti.

Mayıs 2022’de AİHM, Türkiye yetkililerinin 'Taner Kılıç’ın suç işlediğine dair makul şüphesi' olmadığını doğruladı. AİHM aynı zamanda, Kılıç’ın terörle bağlantılı bir diğer suçlama setiyle hapsedilmesinin “insan hakları savunucusu olarak yürüttüğü çalışmalarla doğrudan bağlantılı” olduğuna hükmetti.

"Taner, İdil, Özlem ve Günal açısından çektikleri eziyet bitmiş olabilir; fakat Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda insan hakları savunucusu cezaevinde tutuluyor veya tutuklanma ya da benzeri temelsiz kovuşturmalarla karşı karşıya kalma kaygısıyla yaşıyor” diyen Agnès Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bugünkü zaferden güç alacağız. Türkiye’de insan haklarının sorumsuzca kısıtlanmasına karşı ve hükümetin tehditleriyle susturulmayı reddeden insanlar yararına mücadele etmeye devam edeceğiz.” (KAYNAK)

Ne olmuştu?

Büyükada’da 5 Temmuz 2017'de düzenlenen bir atölye çalışması sırasında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı dava İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Hak savunucularının yargılandığı davada Taner Kılıç'a 'örgüt üyeliği' iddiasından 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a 'örgüte yardım' iddiasından 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında beraat kararı verilmiş, mahkeme heyeti kararı oy çokluğuyla almıştı.

Yargıtay, insan hakları aktivistlerinin mahkum edildiği ‘Büyükada davası’nda verilen hapis cezası kararlarını bozmuştu. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler dava Yargıtay