YAZARLAR

Yasa geçti, Beyoğlu Belediyesi hemen işe koyuldu

Kentsel dönüşümde yeni bir dönemi başlatacak yasal değişikliğin Meclis’ten jet hızıyla geçtiği gün, Beyoğlu Belediyesi de derhal işe koyuldu. İlçede dönüşüm planı hazırlaması için özel bir şirket görevlendirildi. Şirket çalışanları, mahalle mahalle dolaşıp bilgileri toplamaya ve binaları fotoğraflamaya başladılar.

Kamuoyunda ‘kentsel dönüşüm yasası’ olarak bilinen 6306 Sayılı Kanun’da köklü değişiklikler getiren torba yasa Meclis’te kabul edildi. Yeni imar rejiminde epey bir tartışmalı ve ucu açık düzenleme var. Özellikle yerleşim bölgelerinin de ‘rezerv alan’ ilan edilecek olması, riskli binalarda salt çoğunluğun yeterli görülmesi ve 90 günlük tahliye süresi konulması, itiraz durumunda kolluk gücüne başvurulması başlıca düzenlemeler. Ayrıca Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın kurulması ve belediyelerde olan pek çok yetkiyi devralması da başlı başına önemli. Bu başkanlığın altında özel olarak Marmara Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü de oluşturuldu.

Peki süreç ne zaman başlayacak ve nasıl işleyecek?

İşte bu sorunun pratikte ilk yanıtı, Beyoğlu Belediyesi’nden geldi. Henüz yasa Meclis’ten geçtiği gün, ilçedeki muhtarlıklara resmi bir yazı gönderildi. Yazıda, Beyoğlu Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlanması için, Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’ye yer tahsisinin yapıldığı bildirildi. Görevliler tek tek gezip binaları inceleyecek, yapacakları bir anket formuyla bilgileri toplayacaklar. 7 Kasım itibariyle bazı mahallelerde işe başladılar da. Binalar fotoğraflanıyor.

Tek tek binalarda oturanlarla da bir anket yapılacak. Ankette, “binanın yaşı, oturan kişi sayısı, kiracı mı yoksa ev sahibi mi” olduğu gibi sorular yer alıyor. Bir de “kentsel dönüşüm ister misiniz?”, “Binanın nasıl yenilenmesini istersiniz?” “Kim yenilesin?” soruları da bulunuyor.

KİM BU ŞİRKET?

Belediyenin yazısında ‘strateji belgesi’ hazırlamakla görevlendirilen Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ. bir kamu veya belediye şirketi değil. Özel bir şirket. Kentsel dönüşüm projeleri hazırlamak için kurulmuş. Belediye şirkete işi ihale açıp mı verdi, belli değil. Ama 6306 Sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerden birisi de proje, inşaat vb. için Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın şirket kurulabileceği, kurulmuş olanlara ortak olabileceği de yer alıyor. Belli ki, işi özel şirketler eliyle yürütecekler.

Beyoğlu’nda proje hazırlamak için görevlendirilmiş şirket 2018 yılında kuruldu. Kentsel dönüşüm projelerinin yanında, gayrimenkul projesi geliştirmek, değerleme raporları hazırlamak, yerli ve yabancı yatırımcılarla işbirliği modelleri oluşturmak, imar ile ilgili her türlü işi yapmak gibi geniş bir iş tanımı var. Şirketin kurucusu bir başka şirket. Adı, Marmara Aras Eğitim Ve Yapı AŞ. Beylikdüzü’nde 2013 yılında kuruldu. Sahibi 2004-2009 arasında AKP’den Beylikdüzü Kurucu Belediye Başkanlığı yapan Vehbi Orakçı. AKP yeniden aday göstermeyince girip seçimi kaybetti. Aynı yıl ‘ihaleye fesat karıştırmak’ ve ‘rüşvet’ iddiaları dolayısıyla jandarmanın belediyeye düzenlediği operasyonda gözaltına alınıp tutuklandı. Hakkındaki suçlama, Beylikdüzü’ndeki inşaatlardan milyonlarca lira komisyon almaktı. Beraat etti. Orakçı’nın sahibi olduğu Marmara Mühendislik ve Yapı AŞ. şirketinin, Beylikdüzü’ndeki Marmara City başta olmak üzere çok sayıda inşaat projesi var.

Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim AŞ.’nin diğer kurucusu ise kentsel dönüşüm alanında akademik kariyeri de olan, özellikle belediyeler için projeler hazırlamış Mehmet Pazarcı. Ticaret sicil kayıtlarına göre Ağustos 2023’ten itibaren de şirketin tek sahibi o.

Şirket şimdi Beyoğlu’nda bütün binalar konusunda yetkili. Topladığı bilgiler üzerinden bir kentsel dönüşüm strateji planı hazırlayacak. Plan, belediye eliyle Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Onlar da ihale, imar planı vs. hepsini hazırlayıp işe girişecek.

Yani iktidar, yeni imar rejimini uygulama konusunda bir dakika bile kaybetmiyor.