'Yaşam iksiri' mumiyonun faydaları
Mumiyonun, başta Hindistan olmak üzere Uzak Asya'daki pek çok ülkede uzun zamandır alternatif bir ilaç olarak kullanıldığı biliniyor.
DUVAR - Günümüzden yüzlerce yıl önce, tarihin gördüğü en önemli hükümdarlarından Büyük İskender tarafından da kullanıldığı rivayet edilen mumiyo, son dönemlerde 'yaşam iksiri' olarak biliniyor.
TİBET DAĞLARI'NDAN TOPLANIYOR
Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, mumiyo çoğunlukla Himalayalar ve Tibet Dağları'ndaki yüksek yamaçlardan toplanan, koyu renkli ve yapışkan bir maddedir. Bununla beraber bu madde, Asya ve Güney Amerika'daki yüksek rakımlı bölgeler de görülüyor. Mumiyonun, başta Hindistan olmak üzere Uzak Asya'daki pek çok ülkede uzun zamandır alternatif bir ilaç olarak kullanıldığı biliniyor.
YÜKSEK MİNERALLERDEN OLUŞUYOR
Mumiyo, bitkilerin ve diğer organik maddelerin mikroskobik canlılar tarafından çok yavaş bir şekilde parçalanması ile ortaya çıkıyor. Yüksek rakımlı yerlerdeki mikroskobik canlıların, organik maddeleri geniş bir zaman diliminde kademeli olarak parçalaması, başta fulvik asit olmak üzere mineral açısındanzengin olan mumiyo isimli maddenin oluşmasına neden oluyor.
ESKİDEN 'KAYALARIN FATİHİ' ANLAMINA GELİYORDU
Bu madde, eski Sanskrit dilinde "zayıflığı yok eden" veya "kayaların fatihi" anlamına geliyor. Son dönemlerde ise günümüzde "yaşam iksiri" olarak pazarlanıyor.
Antik Yunan, Roma, Çin ve Orta Asya'da popüler şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Ancak katran ve reçine benzeri koyu renkli yapışkan madde, özellikle Hindistan'daki Ayurveda isimli yüzlerce yıllık bir şifa sistemi ile bağlantılı.