Yaya Derneği: Sait Altınordu Meydanı bir çok tehdit barındırıyor

Yaya Derneği, Sait Altınordu Meydanı ve çevresine dair hazırladığı raporda, meydanın yaya güvenliği açısından birçok tehdit barındırdığını belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaya Derneği, İzmir’in Alsancak ilçesinde bulunan Sait Altınordu Meydanı ve çevresine dair hazırladığı ‘Yaya Güvenliği Tehditleri ve Öneri Düzenlemeler Bilişsel Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Otomobil odaklı gelişen kentlerde yayalara ayrılan yolların daraltılması, caddelerin yaya kullanıcılar için cazibesini yitirmesi ve yaya güvenliğinin azalması gibi sorunların, insan sağlığını ve sosyo kültürel aktiviteleri olumsuz etkilediği belirtilen raporda, “Yaya önceliğinin olmadığı otomobil odaklı kentlerde, ulaşım sorunlarıyla birlikte ekonomik, sosyal, ekolojik sorunlar da katlanarak artarken yaya ve bisiklet gibi sürdürülebilir ulaşım metotlarının kullanımı ve yaşanabilirlik geriliyor” denildi.

‘YAYA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BİR ÇOK SORUN VE TEHDİT BARINDIRIYOR’

“Türkiye İstatistik Kurumu Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerine göre 2022 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin %44,9'u sürücü, %31,8'i yolcu, %23,3'ü ise yaya. Kentlerin en savunmasız yol kullanıcıları olan yayaların ölümü, en önemli küresel halk sağlığı sorunlarından biri” ifadelerine yer verilen raporda, İzmir’de de Sait Altınordu Meydanı’nın derneğin önemli gündemlerinden biri olduğunun altı çizildi. Meydanda gerçekleştirilen gözlemler ve anket yoluyla elde edilen yaya görüşlerine yer verilen raporda, yaya sayımları, yaya geçiş süreleri gibi ölçümler de yapıldı.

Meydanın yaya güvenliği açısından bir çok sorun ve tehdit barındırdığı ifade edilen raporun sonuç bölümünde ise şu ifadeler yer aldı:

“Bu önlemler, Sait Altınordu Meydanı'nın kullanıcılarının güvenliğini artırırken, toplu taşıma ve yaya ulaşımının teşvik edilmesine de katkı sağlayacaktır. Yaya güvenliği, herkesin güvenle meydanda dolaşabilmesini ve karşıya geçebilmesini sağlama konusunda büyük bir önem taşır. Sait Altınordu Meydanı'nın yaya güvenliği için bu önerilere uyulması, meydanın daha güvenli ve erişilebilir hale gelmesini sağlayabilir. Bu öneriler, meydanın sadece otomobil odaklı olmadığını, aynı zamanda yayaların ve bisikletlilerin ihtiyaçlarını da karşıladığını gösterir. Bu şekilde, meydanın tüm kullanıcıları için daha güvenli bir çevre sağlanabilir. İlgili tüm kurumlara seslenerek yukarıda sayılan meydana ilişkin yapılması gerekli düzenlemelerin; İzmir’in önemli sosyal etkileşim alanı ve tarihi öneme sahip Sait Altınordu Meydanı’nda yaya güvenliğinin sağlanması ve alanın kullanım kalitesinin artırılması açısından önemini vurguluyor, bir an önce gündeme alınmasını ve hayata geçirilmesini talep ediyoruz”

Raporun tamamına şu adresten ulaşılabilir: https://yayadernegi.org/tr/arastirma-tez-rapor 

Etiketler izmir yaya derneği