Yayıncılık ekonomik krizde: Notos, Ocak-Şubat sayısını yayınlayamıyor
Edebiyat dergisi Notos, kağıt fiyatlarındaki ve dövizdeki artış nedeniyle Ocak-Şubat 90. sayısını atlatmaya, Mart-Nisan 90. sayısı olarak yayımlamaya karar verdiklerini açıkladı.
DUVAR - İki aylık edebiyat dergisi Notos, sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayarak Ocak-Şubat 90. sayısını bir sayı atlayarak Mart-Nisan 90. sayı olarak yayımlamaya karar verdiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada, derginin on beş yıllık yayın hayatında ilk defa bir sayısını yayınlayamadığını belirtildi.
Yapılan açıklama şöyle:
"Okurlarımız da izliyor. Bizim aklımıza sığmayan bir ekonomi-politika yüzünden, önce görülmemiş bir döviz kriziyle, sonra kaçınılmaz bir yüksek enflasyonla karşı karşıya bırakıldık. Son birkaç ay içinde neredeyse her şeyin fiyatı en az yüzde 100 arttı.
Belki gene bilmeyen okurlarımız vardır: Elinize aldığınız Notos'un ya da herhangi bir kitabın bütün girdileri, kağıdı, kartonu, tutkalı, mürekkebi, selofanı, iğnesi ipliği ithal, yani dövize, asıl olarak da Euro'ya bağlı. Euro ve dolar son dört ay içinde yaklaşık yüzde 50 arttı. Kitap ve dergi yayıncılığının girdilerindeki artışsa son iki ayda en az yüzde 100, son dört ayda bundan da yüksek.
Notos basıma hazırlanırken artık Euro karşılığı TL'nizin olmasının yetmediğini de görmeye başladık. Çünkü kağıt almak için TL kabul edilmemeye başladı, Euro ile ödeme yapmanız isteniyor. Hem de o anda. Matbaalar da peşin ödeme istiyor. Önceden bir ya da birkaç ay sonra yapabildiğiniz ödemeleri derginiz ve kitaplarınız basılmadan ödemeniz gerekiyor. Yoksa yok. Bir küçük yayınevi kaç derginin ve kitabın bütün maliyetini Euro ile peşin karşılayabilir... Öte yandan yayımlamak için bütün maliyeti hemen ödedikten sonra, o kitabın satışından gelecek paranın vadesi ne: Altı-yedi ay. Enflasyonla eriyerek ve çekleriniz karşılıksız çıkmazsa. Peki bir büyük ya da küçük yayınevi bunu ne kadar karşılayabilir...
Diyelim ki döviz hesaplarınız tıka basa dolu, çok paranız var. Ama peşin paranız olsa bile kağıt bulamayabiliyorsunuz. Çünkü ithalatçılar satmaktan kaçınıyor. Avrupa'daki kağıt üreticileri de artık Türkiye'ye istendiği kadar kağıt göndermiyor. Durum tam böyle, hem acıklı hem ürkütücü.
2022'nin sonunda rakamlar açıklandığında da yayımlanan ve satılan dergi ve kitap sayısında büyük bir düşüş olacağı şimdiden belli. Dergi ve kitap yayıncılığı bir toplumun en önemli kültür hazinelerindendir. Bundan yoksun bir toplumun geleceği olmaz, dergisiz ve kitapsız hayat da olmaz.
Notos'un Aralık 2006'da ilk sayısı yayımlandı, artık on beş yılı da geride bıraktık. Notos bu on beş yıl içinde bir tek gün bile gecikmeden yayımlandı. Ona verdiğimiz emek belki ancak özveri ve tutkuyla açıklanabilir. Üstelik popüler olanın bütünüyle dışında, yalnızca nitelikli edebiyatın izinden ayrılmadan geçti bu on beş yıl. Notos'un kağıdının fiyatı önceki sayıdakinin artık tam iki katı. Üstelik dövizdeki artışı da bunun üstüne bindirince, kağıdın TL fiyatında yüzde 150'ye varan artış söz konusu.
Bu koşullarda Notos'un Ocak-Şubat 90. sayısını atlatmaya, Mart-Nisan 90. sayısı olarak yayımlamaya karar verdik. Bu kararı Notos'un varlığının güvencesi olarak almak zorunda kaldık. Bu durumu bütün okurlara bildirmek istiyoruz. Notos'u yaşatmak için her zamanki gibi tek güvencemiz okurlarımız."
NOTOS içinde bulunduğumuz olağan dışı günlerde, Ocak-Şubat 90. sayısını bir sayı atlayarak Mart-Nisan 90. sayı olarak yayımlamaya karar verdi. Bu kararı bilinen nedenler yüzünden almak zorunda kaldık... pic.twitter.com/xEmdMD9BYA
— Notos Kitap (@NotosKitap) December 30, 2021