Yaylaköy GES projesi İDK toplantısında ele alınacak: ‘ÇED dosyası iptal edilsin’

Karaburun Yerel Fok Komitesi, Yaylaköy’de yapılmak istenen GES projesinin ÇED dosyasının iptal edilmesini ve yeni bir ÇED süreci başlatılmamasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Karaburun Yerel Fok Komitesi, Yaylaköy’de Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen ve ÇED iptali sonrası inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısında ele alınacak olan güneş enerji santrali (GES) projesine ilişkin açıklama yaptı. Toplantıya dair Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Yaylaköy Muhtarlığı adına gerekli itirazların yapıldığı belirtilen açıklamada, İzmir 7’inci İdare Mahkemesi’nin “ÇED iptal” kararı ve Bilirkişi İnceleme Raporu’na dikkat çekildi.

‘ÇED DOSYASI İPTAL EDİLSİN’

Yeni bir ÇED sürecinin başlatılmaması, ÇED dosyasının iptal edilmesi talep edilen açıklamada, projenin bölgede yaratacağı tahribat hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“GES projesi RES sahası içinde yapılacağı için GES+RES birlikte kümülatif etkisinin ekosistemin tamamen bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle. GES projesinin faaliyete geçirilmesi bölgenin faunası, hayvan ekolojisi ve ekosistem bütünlüğünü bozacaktır. GES panellerinin kurulması sırasında sahanın etrafının çevrilmesi, toprağın tesviye edilmesi sebebiyle sahada bulunan ormanlık alan ve özel ağaçlandırma sahalarında bulunan zeytin ağaçlarının hepsi ölecektir. Yaylaköy halkının tek geçim kaynağı olan tarımsal bütünlük bozulacaktır. Yaylaköylüler keçi besleyerek geçimini sağlamaktadır ancak tesis etrafının çit ile çevrilmesi sonucu bölgede hayvancılığın yapılması mümkün olmayacaktır. Planlanan GES proje uygulaması habitat kaybı, habitat parçalanması ve değişimlere sebep olacaktır”

Ne olmuştu?

Karaburun GES projesine verilen ÇED olumlu kararından sonra, Yaylaköy’lülerin Karaburun Milli Emlak’tan zeytin dikimi için kiraladığı alanın Lodos Enerji’nin GES sahasında kalması sebebiyle T.C. Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na 10 Mayıs 2023 tarihinde dava açıldı.

İzmir 7’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada 15 Eylül 2023 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın proje hakkında vermiş olduğu 'ÇED olumlu' kararının yürütmesi ise 22 Şubat 2024 tarihinde durduruldu. Eylül ayından Şubat 2024’e kadar geçen sürede 4 kez gerçekleşen yasa dışı kesimlerle 5 bin zeytin ağacı kaybedildi. İzmir 7’inci İdare Mahkemesi, Lodos Enerji’nin GES projesi ile ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu“ kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak 15 Mart 2024 tarihinde iptal etti.

Diğer yandan konuyla ilgili, Karaburun Sulh Hukuk Mahkemesi’nde Karaburun Kaymakamlığı’na karşı, “ Kira sözleşmesinin revize edilmesi”, İzmir 4. Bölge İdare Mahkemesi’nde Çevre Şehircilik Bakanlığı’na karşı “revizeye onay verilmesi”, 3. Bölge İdare Mahkemesi’nde ise EPDK’ya karşı “irtifak tahsisine“ yönelik toplamda 4 dava açıldı.

İzmir 3. İdare Mahkemesi “irtifak hakkı tesis edilmesinde kamu yararı yoktur” dedi. İzmir 4. İdare Mahkemesi ise Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı ‘kira sözleşmesi revizesine onay vermesini’ hukuka uygun bulmadı.

Zeytin dikili alan için “marjinal tarım arazisi” raporu hazırlayan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kamu personeli hakkında şikayetler üzerine soruşturma başlatıldı. 15 Eylül 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü görevden alındı, gerçek dışı rapor hazırlayan mühendisler, şube müdürü, il müdür yardımcısı hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler izmir yaylaköy