Yaz sıcaklarında dondurma keyfi tadınızı kaçırmasın

KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Gökduman, "Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku yaratabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Dondurma yavaş tüketilmeli" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olarak bilindiğini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Serinletici ve lezzetli yapısıyla her yaştan insanın sevgisini kazanan dondurmanın tüketimi ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak gerekir” diye konuştu. Gökduman, dondurma tüketirken sağlık açısından dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dondurmanın yüksek su içeriği sayesinde serinletici bir etkiye sahip olduğunu belirten Gökduman, şu bilgileri paylaştı:

“Özellikle sıcak havalarda vücudun kaybettiği suyu telafi etmek için tercih edilebilir. Ancak, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku yaratabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir.”

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin miktarı olduğunu vurgulayan Op. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Dondurmanın hemen ardından soğuk su içmek yerine, oda sıcaklığında su içmek boğaz sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Soğuk dondurmanın ardından soğuk su içmek, boğazda ani sıcaklık değişimlerine neden olabilir ve bu durum boğazda tahrişe yol açabilir” ifadelerini kullandı.

DONDURMA TÜKETİMİNİN YOL AÇABİLECEĞİ 5 SAĞLIK SORUNU

Gökduman, dondurma tüketiminden doğrudan veya dolaylı şekilde oluşabilecek rahatsızlıkları 5 maddede sıraladı:

Farenjit (Boğaz iltihabı): Soğuk yiyeceklerin farenjiti tetiklediğine dair doğrudan bir kanıt yoktur, ancak boğaz iltihabı olan kişiler soğuk yiyeceklerden rahatsız olabilir. Dondurma, farenjit semptomlarını daha belirgin hale getirebilir.

Tonsillit (Bademcik iltihabı): Dondurma ve diğer soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Bu, ağrının artması ve yutkunma zorluğu şeklinde ortaya çıkabilir.

Soğuk algınlığı ve grip: Dondurmanın kendisi doğrudan soğuk algınlığı veya gribe neden olmaz, çünkü bu hastalıklar virüslerden kaynaklanır. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde soğuk yiyeceklerin tüketimi bazı kişilerde rahatsızlık yaratabilir ve enfeksiyona yatkınlığı artırabilir.

Boğaz tahrişi: Soğuk yiyecekler, özellikle dondurma, bazı kişilerde boğazda tahrişe neden olabilir. Bu, boğaz ağrısını artırabilir veya mevcut bir boğaz enfeksiyonunu daha rahatsız edici hale getirebilir.

Mukus üretimi: Süt ürünleri, bazı insanlarda mukus üretimini artırabilir. Artan mukus, boğazda rahatsızlığa yol açabilir ve öksürük veya tıkanıklık semptomlarını kötüleştirebilir.”

'ENFEKSİYON VE SOĞUK ALGINLIĞI RİSKİNE DİKKAT'

Dondurmanın doğru şekilde ve makul miktarlarda tüketildiğinde keyifli ve serinletici bir tatlı olabileceğini söyleyen Op. Dr. Gökduman, “Ancak, boğaz enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları olan kişiler, dondurma tüketimine dikkat etmelidir. Dondurmanın tadını çıkarırken, sağlığınızı da korumayı unutmayın. Yavaş ve kontrollü tüketimle, hem serinliğin hem de sağlığın tadını çıkarabilirsiniz” dedi.