Kıbrıs'ta siyaset ve doğalgaz çalkantısı
Kıbrıs Türk toplumunun büyük bir siyasi çalkantıyla karşı karşıya kaldığı bir esnada Kıbrıs Rum tarafı önemli bir inisiyatife imza atıyor. Lefkoşa Kahire ile tarihi öneme haiz bir anlaşmaya imza atıyor.
Kıbrıs Müzakerelerinde gelinen yeni kritik safha Kıbrıs’ın ikinci büyük topluluğunda büyük siyasi tansiyona ve çalkantıya sebep oluyor. Kıbrıs kuzeyinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile geçtiğimiz aylarda kurulan sağ azınlık koalisyon hükümeti Kıbrıs Müzakerelerindeki belli başlı meselelerde çatışma halinde. Adayı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye Hükümeti adına sergileyeceği tavır adanın kuzeyindeki çalkantının geleceğine yönelik belirleyici olacak.
Cumhurbaşkanlığı Sarayında dün siyasi parti liderleriyle bir araya gelen Mustafa Akıncı bu toplantıdan hemen sonra sert sözlerle Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP) azınlık hükümetine sert sözlerle yüklendi. Kıbrıs Meselesinde hükümetin ‘niyetinin iyi olmadığı’ vurgusunda bulunan Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun seçilmiş lideri olarak müzakereleri kendi ekibiyle, kendi siyasi çizgisine ve perspektifine bağlı kalarak sürdüreceği mesajını verdi. Akıncı ayrıca, adanın kuzeyinde yeni bir ‘hayır’ kampanyası başlamış olduğu fikrini de öne sürdü. Akıncı’nın perspektifine göre, Kıbrıs Sorununun nihai çözümüne karşı olan çevreler olası bir yeni referandum öncesinde karşı atak başlatıp yeni bir ‘hayır’ kampanyasına imza atıyor.
Akıncı’nın mesajlarını dikkatle takip eden UBP-DP Hükümeti ise farklı bir perspektifi ön plana çıkarıyor. Hükümet yetkililerinin son açıklamaları adanın kuzeyinde geniş çevrelerin müzakerelerin seyrine yönelik büyük bir kaygı içerisinde olduğunu gösteriyor. Hükümete göre Akıncı liderliği toplumu müzakerelerdeki gelişmelerden haberdar etmiyor. Dahası, müzakere masasında bazı önemli geri adımlara imza atıp Rum tarafını hoşnut bırakmaya çabalıyor.
İLİŞKİLERİ GERGİNLEŞTİREN SON GELİŞME
Akıncı-sağcı hükümet gerginliğinde atmosferi daha da çok gerginleştiren bir faktör söz konusu. Son günlerde azınlık hükümeti Kıbrıs Türk liderliğinin müzakere heyetinde temsil edilmek istendiğini yüksek tondan dillendiriliyor.
Duvar’a ulaşan ilk bilgiler azınlık hükümetinin KKTC’nin eski Ankara elçisi Mustafa Lakadamyalı isminin Cumhurbaşkanlığına önerildiği ancak bu önerinin bizzat Akıncı tarafından geri çevrildiği yönde.
Cumhurbaşkanlığı-hükümet krizi Hükümet yetkililerinin ve Akıncı’nın son Türkiye ziyaretleri sonrasında yoğunlaştı. Adaya dönüşlerinde, hükümet yetkilileri Kıbrıs Türk liderliğine sert demeçlerle yüklendi. Akıncı ise bu yüklenmelere karşı sert demeçlerle yanıt verdi
ANKARA FAKTÖRÜ
Cumhurbaşkanlığı-hükümet krizi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adaya ziyaretinin gündemde olduğu bir esnada derinleşiyor.
Adaya kısa bir ziyarette bulunan Çavuşoğlu ilerleyen saatlerde Akıncı liderliği ve hükümet yetkilileriyle bir araya gelecek. Kıbrıs’ın kuzeyinde ilgili taraflar bu görüşmelerde verilecek olan mesajları ve görüşmelerin sonuçlarını merakla bekliyor. Adadaki siyasi gelişmeleri dikkatle takip eden çevreler Ankara’nın nihai tavrının KKTC’deki siyasi depremin geleceğine yönelik belirleyici olacağı kanısını taşıyor.
RUMLARDAN 'DOĞALGAZ' ATAĞI
Kıbrıs Türk toplumunun büyük bir siyasi çalkantıyla karşı karşıya kaldığı bir esnada Kıbrıs Rum tarafı önemli bir inisiyatife imza atıyor. Lefkoşa Kahire ile tarihi öneme haiz bir anlaşmaya imza atıyor.
İleriki senelerde Kıbrıs’ın Münhasır Alanı’nda çıkarılacak olan doğalgazın Mısır’a satışını öngören tarihi anlaşma bu sabah saat 08.30 Lefkoşa’da imzalandı. Kıbrıs ve Mısır yetkililerince imzalanan bu anlaşma ile Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin enerji kulvarında seyirci rolünde kalmasına yönelik bir adım atılmış olunuyor. Bilindiği üzere bugüne dek Türk tarafının Kıbrıs gazıyla ilgili teoremi bu gazı Batı’ya ancak Türkiye kanalıyla taşınabileceğiydi. Yeni anlaşma ile Kıbrıs Rum tarafı farklı alternatiflerin de masada olduğu mesajını Türkiye’ye iletmiş oluyor.