Kıbrıs Sorunu için İsviçre’de tarihi zirve
Kıbrıs tarihi İsviçre Zirvesi’ne hazırlanırken, adada iki taraf arasındaki anlayış ve yaklaşım farklılıkları da kendilerini hissettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz saatlerde iki liderlik yaklaşan zirve ve diğer bazı önemli meseleler hakkında birbirlerine sert tonda mesajlar gönderdiler.
Kıbrıs Müzakereleri önümüzdeki günlerde İsviçre’ye taşınıyor. 7-11 Kasım tarihlerinde iki toplum Kıbrıs Sorunu'nun en önemli boyutlarından bir tanesi olan toprak meselesini İsviçre’de masaya yatıracaklar.
Kıbrıs Türk toplumunun lideri Mustafa Akıncı ile dün gerçekleştirdiği yeni toplantı sonrasında basına konuşan Rum lider Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılmakta olan Kıbrıs Barış Müzakereleri'nde 7-11 Kasım tarihlerinde İsviçre'de, Mont Pèlerin'de, toprak konusuna odaklanılacağını açıkladı.
İsviçre'deki görüşmenin toprak üzerinde yoğunlaşacağını ancak mülkiyet gibi diğer beklemede olan konuların da büyük olasılıkla görüşüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Anastasiadis, tek isteğinin “ülkesini yeniden birleşmiş ve işgal ordusundan kurtulmuş olarak görmek” olduğunu beyan etti.
Gelişme hakkında Kıbrıs Türk basını ile görüşlerini paylaşan Akıncı ise, toprak meselesini diğerlerinden tamamen kopararak ya da bir başka bölümü tamamen diğerlerinden kopararak konuşmanın mümkün olmadığı vurgusunda bulunuyor. “Öteden beri, parçalar üzerinde konuşursunuz ama bütününde anlaşmadıkça o parça üzerindeki mutabakat geçerli değildir. Zaten sonuna geldiğini düşünüyoruz”, diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 7-11 Kasım tarihlerinde İsviçre’de yapılacak sürekli formattaki toplantılarda tüm başlıkların masada olacağını açıkladı ve şu noktaların altını çizdi: “İsviçre’de BM gözetiminde 5 gün çalışacağız. Burada toprak dahil bütün başlıklar masada olacak ve bunlar dönüşümlü olarak 5 gün içerisinde ele alınacak. Bu toplantı, önümüzdeki süreç bakımından hayati öneme sahiptir. Çünkü artık öngördüğümüz hedefe bizi götürecek, sondan bir önceki aşamadayız”.
Kıbrıs tarihi İsviçre Zirvesi’ne hazırlanırken, adada iki taraf arasındaki anlayış ve yaklaşım farklılıkları da kendilerini hissettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz saatlerde iki liderlik yaklaşan zirve ve diğer bazı önemli meseleler hakkında birbirlerine sert tonda mesajlar gönderdiler. Kıbrıslı uzmanlar bu tip mesajların önümüzdeki günlerde de gündemi meşgul etmeye devam edeceği uyarısında bulunuyorlar. Buna rağmen, İsviçre Zirvesinin kararlaştırılmış olması Kıbrıs’ın genelinde olumlu bir gelişme olarak görülmeye devam ediliyor.