YAZARLAR

FARC’tan silahlara veda

FARC barış yapmaya kararlı ama barış olur mu orası biraz şüpheli. Gerilla silahlara veda etmek için, ‘barış’ için yola devam ediyor, paramiliterler öldürmeye…

farc-kamp

FARC gerilla kampındaydık. Kadın gerilla silahını temizliyordu. Lucia 29 yaşında, 14 yıldır gerilladaydı. Yani 14 yıldır daha doğrusu bütün hayatında silahıyla birlikte uyumuştu. Barış olunca ne yapacaksın diye soruyordum. ‘Devam edeceğim mücadeleye. Yeni bir Kolombiya için… Silah bizim için amaç değil sadece bir araç.’ diyordu. Barış umuduna inanmak gerekiyordu… ‘Gerillanın Barışı’ kitabının yazarı olsam da inanmak gerekiyordu.

FARC barış anlaşmasıyla belirlenen ‘rezerv’ alanlarına toplanarak, silahlarını Birleşmiş Milletler denetiminde teslim etmeye başladı. Rezerv alanları da dağlarda olmasına rağmen uzun bir yolculuk oluyor genellikle bu. Önce yürüyerek başlayan, bazen kamyonlarla, bazen nehirlerde teknelerle devam eden bu yolculukla, gerilla ‘barış’a gidiyor. FARC barış yapmaya kararlı ama barış olur mu orası biraz şüpheli.

farc-tekne

Burada ki ‘şüpheli’ kelimesini iyimser olmaya çalıştığım için söylüyorum. Yoksa gerilla rezerv alanlarına toplanmaya başlar başlamaz, boşalttığı bölgeler paramiliterler tarafından işgal ediliyor. ‘Gün geçmiyor ki paramiliterlerin işlediği bir cinayet haberi gelmesin.’ Bir dediğime bakmayın siz bunu klişe bir cümle olarak kullandım. Yani paramiliter cinayetleri çok fazla. Durumu hızla fırsata çeviren büyük toprak sahipleri, maden şirketleri, baraj inşaatçısı müteahhitler, küçük bir kiralama ücretleriyle engelleri temizliyor. Bu yüzden bu cinayetlerin hedefleri, özellikle çevre ve ekoloji mücadelesinin yerel önderleri. FARC yönetimi bunu, ‘özellikle barışı bozmak isteyen faşist gruplar’ın işi olarak yorumluyor ve provokasyona gelmeyeceklerini söylüyor... Gerilla silahlara veda etmek için, ‘barış’ için yola devam ediyor, paramiliterler öldürmeye…

farc-tekne

FARC’ın, ‘El Frente Primero-Birinci Cephesi’nin bir bölümü, referandumun ardından silahları bırakmayı reddetmişti. Cephe kumandanı Gentil Duarte ve yine aynı cepheden diğer kumandanlar, Euclides Mora, John Cuarenta, Giovanny Chuspas, Julian Cholla 13 Kasım'da FARC’tan ihraç edildiler. Ardından bütün ‘Birinci Cephe’ silah bırakmayı reddetti. Bu koşullarda silah bırakmayacaklarını açıkladılar. Buna karşın, ‘El Frente Primero-Birinci Cephe’nin olduğu bölge, koka üretimin en çok olduğu bölge olduğu için onlar silahları bırakmıyor da deniyor…

farc-rezerv-alani Fotoğraf: David Graaff

Kolombiya’nın ikinci büyük gerilla hareketi ELN-Ejercito liberacion Nacional’ de bu Salı günü Ekvator’un başkenti Quito’da hükümetle barış görüşmeleri için yeniden masaya oturuyor. Bu gelişmelerden, özellikle paramiliter saldırlardan sonra bu görüşmelerin oldukça kritik olacağı kesin. Zaten FARC’ın barış anlaşmasını yetersiz gören ELN, barışı imzalayacak mı kuşkulu.

farc-rezerv-alani-2 Fotoğraf: David Graaff

Ancak bir çok zaman söylediğim bir şeyi tekrar etmeliyim ki bütün gerilla hareketleri, siyasal düşüncenin genel kabulünün aksine demokratik hareketlerdir. Demokratik olmak zorundadır. Bu yüzden halk ne isterse gerilla hareketi nihayetinde onu yapmak zorundadır. Referandum oylamasında ‘Hayır’ çıkması kafanızı karıştırmasın. Burada sözünü ettiğim ELN’nin kitlesidir. Yani ELN’yi destekleyen halk, eğer barış isterse onun dışında davranamaz gerilla ve görünen şu ki barış hala bu kesimin temel talebi…

farc-rezerv-alani-3 Fotoğraf: David Graaff

Kolombiya’da FARC silahlara veda ediyor ama bu barışa dönüşecek mi?

İçimde derin bir hüzün var ve bu FARC’ın son kongresinde Genel Sekreteri Timoleon Jimenez, kürsüden son söz olarak ‘El Fin-Bitiş’ dediğinde başlamıştı…

farc-rezerv-alani-4 Fotoğraf: David Graaff

farc-rezerv-alani-5 Fotoğraf: David Graaff

farc-rezerv-alani-6 Fotoğraf: David Graaff

farc-tekne-3


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...