YAZARLAR

Kuzu incikli makarna

Bu sabah mesela, şarap içinde pişmiş kuzu incikli bir makarnaya acıkmış uyandım. Mutlaka denemenizi öneririm, biraz zaman alıyor ama sonuç gerçekten o zamana değiyor.

Bazı günler canım bir yemeği çekerek uyanıyorum. Üniversitedeyken bir sınıf arkadaşım, "artık spesifik şeylere acıkabilme yeteneği geliştirdim, mesela şu anda tandıra açım" demişti, yaklaşık öyle bir şey gerçekten.

Bu sabah mesela, şarap içinde pişmiş kuzu incikli bir makarnaya acıkmış uyandım. Neden böyle oldu ben de bilmiyorum. Ama öğlene doğru evden çıkıp kasaptan bir incik alıp gelecek motivasyonu kendimde bulabildim ve bu nefis yemeği size de anlatmazsam, yapmış olmamın ne anlamı kalacak diye düşünerek, mutfağa geçtim.

Malzemeler: (4 kişilik)

- 2 adet kuzu incik

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- 1 çubuk tarçın

- 3 adet karanfil

- 1 yıldız anason

- 1 kuru zencefil

- 1 defne yaprağı

- 5-6 arpacık soğan

- 3-4 diş sarımsak

- 1 havuç

- 1 chilli biber

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 2 kadeh kırmızı şarap

- 2 su bardağı su

Zeytinyağını iyice ısıttıktan sonra, inciği çelik bir tencere içerisinde mühürlüyorum. Mühürleme, etlerin dışında kahverengi bir katman oluşana kadar sürmeli. Sonrasında etlerin altına gelecek şekilde ince doğranmış soğan ve havuçları atıyorum, 1 dakika kadar kavurduktan sonra salçayı ekleyip, onu da 2 dakika pişirdikten sonra da şarabı ekleyip alkolü buharlaşana kadar yaklaşık 4-5 dakika daha sık sık karıştırıyorum. Sonrasında su, baharatlar, biber ve defne yapraklarını da ekleyip, 15 dakika daha iyice kaynar hale gelmesi için bekliyorum.

Eğer fırına girebilen bir tencere varsa, bu aşamada önceden 170 dereceye ısıttığım fırına olduğu gibi koyuyorum ve 2 saat pişiriyorum. Tencerem fırına girmiyorsa, kısık ateşte yine 2 saat kadar pişiriyorum. Önerim, 1 saat kadar kapağı kapalı tutup, sonraki 1 saatte de sıvıyı biraz buharlaştıracak şekilde kadar kapağı hafifçe açık bırakmak, ara sıra da etlerin yerlerini değiştirerek her taraflarının o nefis sos ile iyice kaynaşmasını sağlamak.

En son aşamada, etleri bir kaba alıp, içeride kalan sosu bir sos tenceresine aktarıyorum. Defne, tarçın, yıldız anason gibi katı malzemeleri ve acı biberi çıkarıp atıyorum. Bir el blenderi ile tüm sosu iyice çekiyorum. Etlerin soğumasını beklerken, sosu kaynatmaya devam ediyorum. Etler dokunulabilecek kadar soğuyunca ince ince didikleyip, tekrar kaynayan sosa atıp bir yirmi dakika daha pişiriyorum.

Bu müthiş sosu, dilediğim bir makarnayla servis ediyorum. Mutlaka denemenizi öneririm, biraz zaman alıyor ama sonuç gerçekten o zamana değiyor.

Mutlu ve hayırlarla dolu bir haftasonu dilerim.

incikli-makarna


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.