YAZARLAR

İktidar kanadında taşlar yerinden oynayacak

Referandumdan sonra en büyük hareketlilik AK Parti’de. İktidar kanadında kabine, kongre ve kurulların yenilendiği bir mayıs dönüşümü bekleniyor.

Referandum bitti, asıl hareketlilik şimdi başlıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin sonuçları açıklaması an meselesi. Sonuçlar Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra ilk adım “Partili Cumhurbaşkanlığı” için atılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kurucusu olduğu AK Parti'ye üye olacak.

ÜYELİK İÇİN ÖZEL TÖREN PLANI

Üyelik sürecinin nasıl gerçekleşeceği merak konusu. AK Parti’nin 316 milletvekilinin imzasıyla Erdoğan’a bir davet yapacağı daha önce basına yansımıştı. Cumhurbaşkanı da sonuçların açıklanmasının ardından hemen üye olacağını duyurdu. AK Parti tüzüğüne göre parti genel merkezinin MKYK (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) kararıyla üye kayıt yetkisi var. Ancak bir sistem değişikliğinin ardından yapılacak bu üyelik için özel bir tören planlanıyor. Genel Merkez’in planı bu, ama son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olacak.

YILDIRIM 1. YILDÖNÜMÜNDE Mİ DEVREDECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın genel başkanlık koltuğuna ne zaman oturacağı ise merak konusu. Parti organlarında alınmış bir karar henüz yok ama kulislerde Eylül 2017’de yapılacak olağan kongrenin beklenmeyeceği, 21 Mayıs’ta olağanüstü kongreyle bu sürecin tamamlanacağı konuşuluyor. Eğer böyle yapılırsa Başbakan Binali Yıldırım 22 Mayıs’ta oturduğu Genel Başkanlık koltuğunu tam 1 yıl sonra Erdoğan’a devretmiş olacak. 21 Mayıs’ta olağanüstü kongre için MKYK kararının en geç gelecek hafta başında alınması gerekiyor.

KABİNE REVİZYONUNDA 3 ÖLÇÜ

AK Parti’nin gündeminde olağanüstü kongre öncesi bir de kabine değişikliği var. Kabine dışında kalacak bazı bakanlara parti yönetiminde görev verileceği için bu revizyonun kongre öncesi yapılması bekleniyor. Bakanlık performansı, referandum karnesi, 'FETÖ ile mücadele' gibi ölçütlerle oluşacağı konuşulan yeni kabinenin daha da gençleşmesi bekleniyor.

MHP’YE BAKANLIK TEKLİF EDİLDİ Mİ?

Kabine revizyonu konuşulurken Başbakan Binali Yıldırım’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi de kulisleri hareketlendirdi. “Kabinede MHP’li bakan” yorumları yapılırken MHP yetkilileri bunu doğrulamadı. Görüşmenin içeriği için, “Sincar, AKPM’nin yeniden denetim kararı ve uyum yasaları” denildi. MHP, kabine konusunun gündem olmadığını söylerken kulislerde, “Türkiye’nin bekası için evet” kampanyası yapan MHP’nin “bakanlık koltuğu” tartışmalarına yol açarak yeni parti kurması beklenen muhaliflerin elini güçlendirecek bir durumdan kaçınacağı konuşuluyor. Yorumlar böyle ama siyaset sürprizlere gebe.

TELEVİZYONDAN ÖĞRENİLEN BAKANLIKLAR...

Sonuç olarak Ankara kulisleri son günlerin en hareketli zamanlarını yaşıyor. Bir tarafta “kabine toto”lar, diğer tarafta parti yönetiminde yapılacak değişiklikler. Ama geçmişte bakan olduğunu ya da görevden alındığını televizyondan öğrenen, Meclis Genel Kurulu’nda tasarısı görüşülürken Bakanlıktan alındığını öğrenen çok sayıda siyasetçiyi düşününce bu totonun da büyük risk taşıdığı ortada.