Baykal efsanesi bitti mi?
Referandum sonrası parti içi muhalefetin hareketlendiği CHP'de eski genel başkan Deniz Baykal 'yeni yol haritası' hareketliliği yaşandı. Parti yönetiminin tepki gösterdiği Baykal'a muhalefetten de destek gelmedi. Ancak bu CHP'de tartışmanın bittiği anlamına gelmiyor.
Referandum sonrası tüm partilerde iç hesaplaşma başladı. Bu hesaplaşmanın en görünür olduğu parti ise beklendiği gibi CHP. Gözler genel başkan adaylığını çok önce açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile partinin son dönem politikalarını sert dille eleştiren Fikri Sağlar'a çevrilirken tartışmanın fitilini eski Genel Başkan Deniz Baykal ateşledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile hafta başında yaptığı görüşmeden sonra bir televizyon programında konuşan Baykal, Kılıçdaroğlu'na, "2019 için Cumhurbaşkanı adayı ol, olmazsan kurultayı topla" çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisine üye olarak resmen Partili Cumhurbaşkanı olduğu dakikalarda toplanan CHP grubunun gündemi de Baykal'ın bu açıklamaları oldu.
'TV'DE PARTİYİ TARTIŞMAYA KİMSENİN HAKKI YOK'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, tartışmanın yapılış şeklini eleştirdi, "Bu tartışmaların adresi partinin yetkili organlarıdır. Televizyon ekranlarında partiyi tartışmaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de referandumda "Hayır" oylarının gasp edildiğini belirterek, "Gücümüz enerjimiz iç tartışmaya harcanmamalı" dedi.
KURULTAY İÇİN 2 YOL
Olağanüstü Kurultay toplamanın 2 yolu var. Biri genel başkanın çağrısı, diğeri ise delegelerin toplayacağı yeterli imza. Parti yöneticileri MYK, PM ve en son il başkanları toplantısında olağanüstü kurultay noktasında bir eğilim çıkmadığına işaret edip, genel başkanın da olağan kurultay sürecini erkene çekmek için adım attığına dikkat çekiyor.
İNCE'DEN ABDULLAH GÜL TEPKİSİ
Genel başkan adaylığını açıklayan İnce'ye göre ise olağan kurultayın öne alınması hukuken mümkün değil. Genel Başkanın Haziran'da toplayacağı bir olağanüstü kurultayın olumlu olacağını düşünen İnce, "İmza toplamayı düşünüyor musunuz" sorusuna ise "bu aşamada doğru bulmuyorum. Bu partiyi tartışmaya açar" dedi.
Parti yönetimini eleştiren İnce de Baykal'ın açtığı tartışmaya girmekten yana değil. Hatta Baykal'ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ismini telaffuz etmesine tepkili. Bu tepkisini de "İkinci bir Ekmeleddin vakasına kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim" sözleriyle gösterdi.
KONGRE İÇİN EN AZ 4 AY GEREKLİ
Kongre için gözlerin çevrildiği isimlerden biri de parti teşkilatından sorumlu genel başkan yardımcısı Tekin Bingöl. Olağan kongre sürecinin işlediğini söyleyen Bingöl, kongre için 4 ay gerektiğine, partinin iç toplantılarında da bu yönde bir eğilim oluşmadığına dikkat çekti.
BAYKAL KONUŞTU, EFSANE BİTTİ
Deniz Baykal'ın açıklamalarını CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yakın danışmanlarıyla da konuştuk. Referandum sonucuyla ilgili meşruiyet tartışmasının devam ettiğini, hukuki mücadelenin sürdüğünü, olağan kurultay takviminin başladığını söyleyen bir danışmanı böyle bir süreçte açılan tartışmanın doğru olmadığını söyledi. Referandumda yüzde 49 "hayır" diyenlerin tamamının CHP'li olmadığına dikkat çeken danışman, "CHP'nin bir aday belirlemesi o cepheye haksızlık olur. Aslolan bu cepheyi tutmak ve daha da büyütmek olmalı. 2019 adayı değil bu cephenin kampanyasını yürütecek ombudsman belirlemek lazım. Üstelik bu kadar erken açıklanacak bir aday yıpranır."
Danışmana göre "Baykal'ın sözlerinin tabii partiye etkisi olur ama en çok Baykal kendisini yıprattı, Baykal konuştu, bir efsane bitti" dedi.
EN SERT TEPKİ KILIÇDAROĞLU'NDAN
Baykal'ın çıkışına CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ne diyeceği de merak konusuydu. Grup konuşmasında en dikkat çeken sözleri de bu konuda oldu. Kılıçdaroğlu, "Yüzde 49 bu ülkede demokrasiye inananların ortak oyudur. Bizim hayırımız sona ermiş bir hayır değil. Demokrasi mücadelemiz daha yeni başlıyor. Parti içi kavgaya izin vermeyeceğim. Gerekirse kapının önüne koyacağım" dedi.
MYK KURULTAY TARİHİ VERECEK
Baykal'ın parti yönetimine önerdiği "yol haritası" karşılık bulmuş görünmüyor. Ancak bu CHP'de parti yönetimine yönelik eleştirilerin bittiği anlamına gelmiyor. Muhaliflerin çalışması devam ederken parti yönetiminin olağan MYK toplantısında da bütün bu gelişmeler ana gündem olmaya devam edecek. MYK toplantısından olağan kurultay için bir tarih çıkması bekleniyor.
Beklenen konuşmanın yankıları: 'Ne olacaksa kısa sürede olacak' 31 Ekim 2024
Yeni çözüm süreci mümkün mü, AK Parti ve DEM'de neler konuşuluyor? 11 Ekim 2024
CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek 09 Ekim 2024
'İç cephe'nin şifreleri: Bahçeli ve Erdoğan ne yapmak istiyor? 04 Ekim 2024 YAZARIN TÜM YAZILARI